Het is nu apr 23, 14, 17:54

Alle tijden zijn GMT + 1 uur



  • Advertisement

Forumregels


In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels.



Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 20 berichten ] 
Auteur Bericht
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 20:55 
Offline
Shooter
Shooter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jan 21, 09, 09:21
Berichten: 10
Woonplaats: Utrecht
Hallo,

Ik zit met een probleem. Ik kan mijn foto's, geschoten in RAW formaat met mijn EOS50D, niet openen in Photoshop CS2. De extensie CR2 schijnt PS opeens niet te herkennen. Vreemd is wel dat ik CR2 bestanden die ik gemaakt heb met mijn oude EOS20D wel kan openen in PS. PS opent dan zelf een soort pop-up waarin ik eerst de belichtingen ed kan bewerken alvorens ik er verder mee ga knutselen in PS.

Hoe open ik deze EOS50D CR2 bestanden? Ik heb wel van die fijne Canon-programma's erbij gekregen, maar kan ze niet converteren naar een andere extensie dan CR2 (of anders alleen TIF of JPG)

Wat doe ik verkeerd?



Groet,
Jeroen

_________________
Canon EOS 50D | Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro | Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM | Canon EF 300mm f/4 L IS USM | Canon Speedlite 430EX II


Onderwerp delen op:

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op Google+
Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:01 
Offline
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jan 13, 05, 11:57
Berichten: 21176
Afbeeldingen: 172
Woonplaats: Wolluk
Is op zich niet zo moeilijk.

Iedere keer als Adobe een nieuwe versie van haar software uitbrengt, in dit geval Photoshop, worden de oude versies niet meer ondersteund.
In CS2 werd gewerkt met CameraRAW versie 3, in CS3 met versie 4 en in CS4 met versie 5.
De support van verie 3 stopte bij de introductie van versie 4 (PS CS3 dus). Heb je een camera gekocht die is uitgebracht toen CS3 of CS4 op de markt was, en heb je zelf CS2, dan heb je pech. Adobe heeft de 50D in versie 5 gestopt en niet in versie 3. Je moet dus eigenlijk je Adobe software updaten (kassa!!) of met alternatieven werken (software van Canon) of met de DNG-convertor van Adobe

_________________
Check de facebook: WWW.FACEBOOK.COM/FOTOJEROEN


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:02 
Offline
Redacteur
Redacteur
Avatar gebruiker

Geregistreerd: dec 4, 05, 09:52
Berichten: 19472
Afbeeldingen: 25
Woonplaats: Almere
Wat heet verkeerd.
Je hebt verzuimd om CS4 aan te schaffen :wink:

Adobe heeft de onhebbelijke methode om CameraRaw niet "backwards compatibel" te maken voor oudere versies van CS.

Omweg:
- in DPP converteren naar TIFF nadat correcties zijn aangebracht
- omzetten naar DNG met de Adobe DNG-converter

_________________
Mijn fiets spoort beter dan ik.


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:08 
Offline
Shooter
Shooter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jan 21, 09, 09:21
Berichten: 10
Woonplaats: Utrecht
In other words, als je een nieuwe camera koopt en fatsoenlijk je RAW bestanden wilt kunnen bewerken ben je zo ongeveer verplicht ook een nieuwe belachelijk dure PS aan te schaffen? :?

_________________
Canon EOS 50D | Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro | Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM | Canon EF 300mm f/4 L IS USM | Canon Speedlite 430EX II


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:09 
Offline
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jan 13, 05, 11:57
Berichten: 21176
Afbeeldingen: 172
Woonplaats: Wolluk
Ladies and gentleman, we have ourselfs a winner

En dat is dus het vervelende van Adobe

_________________
Check de facebook: WWW.FACEBOOK.COM/FOTOJEROEN


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:10 
Offline
Canon shooter
Canon shooter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: sep 11, 07, 08:45
Berichten: 55
Woonplaats: Heelsum
Nee, je kunt ook gewoon updaten.

_________________
| Eos 400D | 18-55 mm | Tamron 70-300 | Canon 430EX II | Remote Controle | Lowepro Mini Trekker Classic | 2x 2gig CF |


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:23 
Offline
Canon shooter+
Canon shooter+
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jun 17, 08, 08:17
Berichten: 273
Woonplaats: Katlijk
dejong1racing schreef:
Is op zich niet zo moeilijk.

Iedere keer als Adobe een nieuwe versie van haar software uitbrengt, in dit geval Photoshop, worden de oude versies niet meer ondersteund.
In CS2 werd gewerkt met CameraRAW versie 3, in CS3 met versie 4 en in CS4 met versie 5.
De support van verie 3 stopte bij de introductie van versie 4 (PS CS3 dus). Heb je een camera gekocht die is uitgebracht toen CS3 of CS4 op de markt was, en heb je zelf CS2, dan heb je pech. Adobe heeft de 50D in versie 5 gestopt en niet in versie 3. Je moet dus eigenlijk je Adobe software updaten (kassa!!) of met alternatieven werken (software van Canon) of met de DNG-convertor van Adobe


of jij slaat volkomen de plank mis of adobe heeft de grootste blunder uit hun leven gemaakt. Maar ik heb CS3 en een 50d en kan gewoon CR2 bestanden in Photoshop openen. Gewoon CameraRaw updaten naar laatste versie en klaar is kees. of henk. of in dit geval Jeroen.
Zo werkte het in ieder geval wel bij mij. Dus ajb geen upgrade versie kopen.

Edit: dan heb ik het over cameraraw versie 4.6. Die ik dus gebruik en dus CR2 bestand ondersteund. Nieuwste CameraRaw is 5.2

_________________
Eos 50d / EF-s 10-22 /EF 24-105 F4 L IS / Sigma 150mm F2.8 EX DG HSM / EF 300mm F4 L IS / Kenko 1,4x 300 PRO / BG-E2N voor houvast / Velbon Sherpa 538 en een Walimex 1pootje.


Laatst bijgewerkt door rhoekje op feb 18, 09, 21:27, in totaal 1 keer bewerkt.

Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:26 
Offline
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jan 13, 05, 11:57
Berichten: 21176
Afbeeldingen: 172
Woonplaats: Wolluk
Dat ze de 50D wel in de versie van CS3 hebben gestopt wil niet zeggen dat je hem in CS2 ook kunt openen. Het is het beleid van Adobe dat ze niet backwards compatible zijn. Ik sla de plank niet mis, het ligt aan Adobe.

Maar beleid en debiel bestaan niet voor niets uit dezelfde letters.

_________________
Check de facebook: WWW.FACEBOOK.COM/FOTOJEROEN


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:26 
Offline
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Avatar gebruiker

Geregistreerd: dec 9, 04, 00:25
Berichten: 5360
Afbeeldingen: 0
Woonplaats: Een Hagenees in Hoek van Holland
Komt wel vaak terug dit soort vragen :)

Zie link hieronder voor wat meer uitleg.
http://www.eosdigitaal.nl/forum/viewtop ... highlight=

_________________
Een camera, een lichtsetje en nog wat gebroken glazen.
Let op!! Men zegt vaak "belichting" terwijl er "verlichting" wordt bedoeld.


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:27 
Offline
Canon shooter+
Canon shooter+
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jan 8, 08, 20:49
Berichten: 724
Afbeeldingen: 0
Woonplaats: Bristol/Engeland
boels069 schreef:
Je hebt verzuimd om CS4 aan te schaffen :wink:

Adobe heeft de onhebbelijke methode om CameraRaw niet "backwards compatibel" te maken voor oudere versies.


Daaruit blijkt dat Adobe slimmer is dan de gebruikers, Adobe wil steeds nieuwe programma's verkopen.

_________________
Vulpes Pilum Mutat, Non Mores.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:32 
Offline
Canon shooter+
Canon shooter+
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jun 17, 08, 08:17
Berichten: 273
Woonplaats: Katlijk
dejong1racing schreef:
Dat ze de 50D wel in de versie van CS3 hebben gestopt wil niet zeggen dat je hem in CS2 ook kunt openen. Het is het beleid van Adobe dat ze niet backwards compatible zijn. Ik sla de plank niet mis, het ligt aan Adobe.

Maar beleid en debiel bestaan niet voor niets uit dezelfde letters.


Dat snap ik maar waarom moet ie dan gelijk cs4 upgraden wanneer cs3 ( wat 2ehands goedkoper verkrijgbaar is) ook goed werkt?

_________________
Eos 50d / EF-s 10-22 /EF 24-105 F4 L IS / Sigma 150mm F2.8 EX DG HSM / EF 300mm F4 L IS / Kenko 1,4x 300 PRO / BG-E2N voor houvast / Velbon Sherpa 538 en een Walimex 1pootje.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:37 
Offline
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jan 13, 05, 11:57
Berichten: 21176
Afbeeldingen: 172
Woonplaats: Wolluk
Als de 50D ook in versie 4 van ACR wordt gestopt is iets wat ik niet wist. Ik werk niet met een 50D, dus ik zit niet met dat probleem.
Maar een update naar CS3 kan ook.
Maar misschien is een losse RAW-convertor van een ander merk ook wel iets voor je

_________________
Check de facebook: WWW.FACEBOOK.COM/FOTOJEROEN


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:42 
Offline
Shooter
Shooter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jan 21, 09, 09:21
Berichten: 10
Woonplaats: Utrecht
Ik lees eea over de DNG-converter. Maar hoe werkt dat dan precies? Kan ik de belichting in die DNG file net zo makkelijk bewerken als een normaal RAW bestand? Gaat er niet veel kwaliteit verloren? Etc

Heb het progje overigens net wel geinstalleerd en ben er mee bezig, maar ben nou eenmaal niet zo handig met dit soort dingen :(

_________________
Canon EOS 50D | Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro | Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM | Canon EF 300mm f/4 L IS USM | Canon Speedlite 430EX II


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:52 
Offline
Redacteur
Redacteur
Avatar gebruiker

Geregistreerd: dec 4, 05, 09:52
Berichten: 19472
Afbeeldingen: 25
Woonplaats: Almere
Met DNG verlies je de automatische bewerkingen die per camera verschillend zijn (cameraprofielen staan nu eenmaal in CameraRaw).

Belangrijkste info van een cameraprofiel is de RGB-verhouding.
Die zal je dus handmatig moeten aanbrengen.

Ga je via de DPP-omweg dan wordt wel het juiste cameraprofiel toegepast.
De dan resulterende TIFF is verder te bewerken in PS.

_________________
Mijn fiets spoort beter dan ik.


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 21:55 
Offline
Shooter
Shooter
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jan 21, 09, 09:21
Berichten: 10
Woonplaats: Utrecht
boels069 schreef:
Ga je via de DPP-omweg dan wordt wel het juiste cameraprofiel toegepast.
De dan resulterende TIFF is verder te bewerken in PS.


Dat heb ik geprobeerd en werkt opzich wel. Ware het niet dat ik DPP een onhandelbaar programma vind. Maar ok, RAW bewerkt en vervolgens geexporteerd naar PS waar ie als TIF geopend wordt. Punt is dan alleen weer dat ik dat ding niet kan opslaan als JPG. Ik word er gek van :S

_________________
Canon EOS 50D | Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro | Canon EF 70-200mm f/2.8 L IS USM | Canon EF 300mm f/4 L IS USM | Canon Speedlite 430EX II


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 18, 09, 22:15 
Offline
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Avatar gebruiker

Geregistreerd: dec 9, 04, 00:25
Berichten: 5360
Afbeeldingen: 0
Woonplaats: Een Hagenees in Hoek van Holland
Maak een 8 Bits/Channel van je plaat via menuoptie "Image", "Mode".
Hierna kan je hem wel als een JPG wegschrijven.

_________________
Een camera, een lichtsetje en nog wat gebroken glazen.
Let op!! Men zegt vaak "belichting" terwijl er "verlichting" wordt bedoeld.


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 19, 09, 10:49 
Offline
Canon shooter+
Canon shooter+
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jun 17, 08, 08:17
Berichten: 273
Woonplaats: Katlijk
Rabbit030 schreef:
boels069 schreef:
Ga je via de DPP-omweg dan wordt wel het juiste cameraprofiel toegepast.
De dan resulterende TIFF is verder te bewerken in PS.


Dat heb ik geprobeerd en werkt opzich wel. Ware het niet dat ik DPP een onhandelbaar programma vind. Maar ok, RAW bewerkt en vervolgens geexporteerd naar PS waar ie als TIF geopend wordt. Punt is dan alleen weer dat ik dat ding niet kan opslaan als JPG. Ik word er gek van :S


Als je er toch over na wil denken over verder te gaan met raw. Is het zeker wel een mogelijkheid om Lightroom aan te schaffen. Ik gebruik dit programma voor al mijn raw foto's. vanaf LR kan je makkelijk exporteren naar Photoshop. En LR en PS werken perfect samen. Als je bijvoorbeeld een foto uit LR gaat editen in PS, hoef je die foto alleen maar op te slaan ( ctrl Sen) en dan staat ie automatisch in je LR folder naast je origineel. Vanuit LR is exporteren naar Jpeg dan ook geen probleem, ook al heb je 32 bit ;)

_________________
Eos 50d / EF-s 10-22 /EF 24-105 F4 L IS / Sigma 150mm F2.8 EX DG HSM / EF 300mm F4 L IS / Kenko 1,4x 300 PRO / BG-E2N voor houvast / Velbon Sherpa 538 en een Walimex 1pootje.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 19, 09, 10:53 
Offline
Redacteur
Redacteur
Avatar gebruiker

Geregistreerd: dec 4, 05, 09:52
Berichten: 19472
Afbeeldingen: 25
Woonplaats: Almere
Je blijft hetzelfde probleem houden met het (prachtige) adobespul: nieuwere camera's worden niet ondersteund in oudere versies. :wink:

_________________
Mijn fiets spoort beter dan ik.


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 19, 09, 11:17 
Offline
Canon shooter+
Canon shooter+
Avatar gebruiker

Geregistreerd: jun 17, 08, 08:17
Berichten: 273
Woonplaats: Katlijk
boels069 schreef:
Je blijft hetzelfde probleem houden met het (prachtige) adobespul: nieuwere camera's worden niet ondersteund in oudere versies. :wink:


Daar heb je helemaal gelijk in, maar aangezien de 50D net uit is, neem ik aan dat een vervanger daarvoor nog wel ffe mag duren??

_________________
Eos 50d / EF-s 10-22 /EF 24-105 F4 L IS / Sigma 150mm F2.8 EX DG HSM / EF 300mm F4 L IS / Kenko 1,4x 300 PRO / BG-E2N voor houvast / Velbon Sherpa 538 en een Walimex 1pootje.


Omhoog
 Profiel  
 
 Berichttitel:
BerichtGeplaatst: feb 19, 09, 11:23 
Offline
Redacteur
Redacteur
Avatar gebruiker

Geregistreerd: dec 4, 05, 09:52
Berichten: 19472
Afbeeldingen: 25
Woonplaats: Almere
Dat is uitstel van excutie :wink:
Je loopt een keer tegen het probleem aan.

DPP wordt bij elke nieuwe camera vernieuwd en daarom is de DPP-omweg altijd bruikbaar.

_________________
Mijn fiets spoort beter dan ik.


Omhoog
 Profiel Persoonlijk album  
 
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 20 berichten ] 

Alle tijden zijn GMT + 1 uur


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
phpBB.nl Vertaling