Geen verkeerde start, vind ik. Ik ben zelf bezig met een kookboekje van moeder's recepten. (moet ik nog steeds afmaken, ben volgens mij vorig jaar begonnen.
)
Ik denk wel dat het reclamebureau er iets mee kan.
Waar ik op zou letten is dat het gehele gerecht op de foto staat, met het vlees/vis in de hoofdrol. Dit zijn foto's waar aandachtig naar gekeken wordt, dus alles moet kloppen. Vaak heb je niet veel tijd, omdat het eten in elkaar zakt op het bord. Of bijvoorbeeld met de chocomel, het schuimkraagje wat verdwijnt. Probeer je compositie en camera instellingen met het eerste kopje te bepalen en vraag een vers kopje voor de echte foto.
Bij foto 1 en 2 zijn een paar lichte groentes wat overbelicht. Misschien kan je dit in de nabewerking nog wat corrigeren. De broccoli mocht wat minder gekookt. Net een minuutje in kokend water om het wat kleur te geven. Aardappel bolletjes mochten wat bruiner en de partjes wat minder gebakken. Bij allebei mag je wat meer van het bord laten zien, zodat de mensen zien wat ze te eten krijgen.
Foto 3. Zoals ik al zei, verse chocomel met kraagje. Als ik deze foto zo zie, krijg je bij deze bestelling warme melk en een zakje choco bolletjes. Het gebakje lijkt links een beetje in te zakken of is niet helemaal recht. Vraag genoeg gebakjes en kies de beste er uit. De gele choco snippers zien er feestelijk uit, maar ik zou ze niet op de schuine rand gelegd hebben. Servetje misschien voor de foto vervangen door een "echte", of zo'n wit gehaakt onderzettertje.
Foto 4. Zoals mijn voorganger al zei, de choco tekening wat strakker en niet te lang wachten met foto's maken. Deze lijkt al een deel ingezakt te zijn. Koekjes en slagroom een beetje draaien. Ik kan nu niet zien wat er tussen de koekjes gebeurt. Het lijkt nu een torentje van koek slagroom koek.
Foto 5. Hier zou ik een klein kannetje met chocoladesaus gebruikt hebben. Goed schone verzorgde hand die het kannetje vast houdt en een drupje saus op een perfect kopje. Het sirooprekje vind ik leuk, maar de spiekbriefjes op de voorkant lijdt een beetje af. DE logo's mochten wat mij betreft iets meer in beeld.
Je kan uren naar deze foto's kijken en je kan telkens verbeterpunten vinden. Het bovenstaande is wat ik er in zie. Uiteraard is het als opbouwende kritiek bedoeld. Tip: Vraag niet één portie, maar meerdere. Het liefst in samenwerking met een kok, zodat je het eten rechtstreeks uit de pan op het bord en op de foto kan. Voor de chocosaus op dranken direct foto's maken en zodra het inzakt nieuwe vragen. Bereid de opdrachtgever voor op een aantal gerechten die weggegooid (of opgegeten) gaan worden.