[HR] Foto's plaatsen: aanvullende richtlijnen Natuur

Moderator: Global Moderators

Gesloten
Gebruikersavatar
Moderator
Moderator
Moderator
Berichten: 129
Lid geworden op: 24 okt 2004 11:33

Deze aanvullende richtlijnen zijn opgesteld omdat duidelijk moet zijn dat respect voor de natuur belangrijker is dan de foto.

Bij het beoefenen van natuurfotografie mag noch het leven, noch de levenswijze van dieren en planten in het gedrang komen. Daartoe hanteren wij de volgende gedragsregels:
  • Bij de totstandkoming van natuurfotografisch materiaal dient de fotograaf verstoring van de natuur (plant en dier) te allen tijde zoveel mogelijk te vermijden.
  • Planten en dieren worden gefotografeerd zoals ze voorkomen. Manipulatie (o.a. vangen, vasthouden, verplaatsen van dieren en/of plukken van planten of bloemen) voor fotografische doeleinden wijzen wij uitdrukkelijk van de hand.
  • Extra willen wij de nadruk leggen op nestfotografie (hieronder wordt verstaan fotografie van nesten, rustplaatsen, holen, etc.). In verband met het grote risico op nestverstoring (ook ongemerkt), staan wij beeldmateriaal uit nestfotografie op dit forum in principe niet toe. Als overduidelijk is dat bij het maken van beelden van nesten géén verstoring heeft plaatsgevonden, kan de fotograaf de crew vóóraf om toestemming vragen deze serie toch te mogen plaatsen. De crew neemt hierover een beslissing zonder de verplichting tot verantwoording en zonder over de beslissing de discussie aan te gaan. De eventueel verkregen toestemming dient in het betreffende topic gemeld te worden door de fotograaf. Indien de crew een topic opmerkt waarin géén toestemming is gevraagd of waarin die toestemming niet is genoemd, wordt deze zonder pardon en zonder voorafgaande waarschuwing en/of mededeling verwijderd.
Hoewel de meest geaccepteerde definitie van macro-fotografie vergrotingen van 1:1 (een voorwerp wordt op ware grootte op de sensor of film afgebeeld) vereist, is EOSDigitaal niet zo streng: ook close-ups zijn van harte welkom! De reden hiervoor is de laagdrempeligheid van het forum. Écht macro lukt namelijk alleen met speciaal gereedschap (macrolens of tussenringen), die niet elke enthousiasteling in de collectie heeft.

Wanneer je benieuwd bent naar de naam van het dier die je hebt gefotografeerd kun je terecht in de verschillende determinatie-topics:
Gesloten

Terug naar “Huisregels / F.A.Q.”