Van hobby-fotografie naar KvK, naar inkomsten ...?

Moderator: Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels.
drikj
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 963
Lid geworden op: 11 dec 2006 10:29
Locatie: Zwolle

Goedemiddag allen,

Ik loop al tijden rond met de gedachte om een website op te zetten voor mijn allermooiste foto's en die wou ik op den duur ook ter verkoop aanbieden op die website (ik moet hem sowieso nog opzetten, sowieso een leuk project!). Nu heeft het een tijdje geduurd voordat ik een geschikte naam had verzonnen en daarbij dacht ik dat het misschien ook gelijk wel handig was om die naam in het Handelsregister vast te laten leggen bij de KvK (het kost niet zoveel en zo zou ik ook op den duur ook af en toe als freelancer aan de slag kunnen gaan, naast mijn gewone werk).

Maar, nu heb ik morgen zo'n afspraak bij de KvK voor inschrijving en zijn mij bescheiden toegestuurd, waaronder een GI-formulier; een "Voorbereiding Gemeenschappelijke Inschrijving", waarbij je tegelijk voor de Belastingdienst ingeschreven wordt als ondernemer. Hierbij wordt gevraagd om de hoeveelheid opdrachtgevers die je verwacht, een schatting van je jaaromzet, van de kosten en de winst die je denkt te halen. Je bent niet verplicht om dit formulier in te leveren.

Maar nu roept dit eigenlijk allemaal vragen op, over wat ik nu echt wil. Dus even alles op een rij:
Wat wil ik?
1. Allereerst nu eindelijk mijn mooiste foto's op het internet. Zijn nu voornamelijk nog het resultaat van mijn reizen, wat ik hoop te kunnen blijven doen.
2. Er een prijs aanhangen voor leveren van een print, poster of canvas e.d.
3. Mogelijk portretfotografie, voornamelijk nog met bestaand licht c.q. op strobist-basis en dan ga ik voor ongedwongen/ongeposeerde foto's.
Hier begin ik me wat meer als echte fotograaf te gedragen en zou ik mij dus ook meer op die wijze gaan profileren op mijn website. Oftewel mijzelf ook gewoon aanbieden als fotograaf op beperkte basis.
4. Daarnaast wil ik ook de mogelijkheid open houden dat ik websites ga ontwerpen en grafische ontwerpen ga aanleveren.
5. Mijn eigen foto-ideëen uitwerken en zodanig wat langere projecten ervan maken met bij voorkeur gewone mensen i.p.v. modellen. Mogelijk dat ik hiervoor dan toch een betere flitsset wil aanschaffen.
6. Na voldoende ervaring (en lef) zou ik ook bruiloftsfotografie willen gaan doen.

Nu dacht ik eigenlijk dat ik pas in stap 2, alleen als dat goed zou gaan lopen, mijzelf als ondernemer zou aanmerken, of anders in stap 3. En dat ik dan ook de inkomsten niet meer als gewone neveninkomsten op zou kunnen geven bij een jaaraangifte, maar echt als eenmanszaak. Daarbij komt dan natuurlijk dat ik BTW in rekening zou moeten brengen en ook af moet dragen, maar daarentegen ook die BTW van investeringen af kan trekken en de kosten van de inkomsten af. Dan wordt een goede administratie des te belangrijker.

En nu de vragen aan jullie.
A. Zou ik het GI-formulier vooralsnog gewoon moeten laten wachten tot die stap 2 à 3? Ik zou niet weten wat ik nu in zou moeten vullen. En bovendien zullen de kosten eerst (KvK-inschrijving, website-hosting, e.d.) gewoon groter zijn dan de baten. En bovendien duurt het nog wel even voordat ik alles heb geregeld: de website, een logo c.q. huisstijl, briefpapier, kaartjes, een goede administratie, enz.
B. Bij hoeveel inkomsten zou je jezelf echt als ondernemer moeten beschouwen qua Belastingdienst? 500 Euro per jaar, 2000?
C. Hoe ga je om met je voor de hobby aangeschafte spullen, die je later voor de eenmanszaak wil gaan gebruiken. Zijn ze dan niet al afgeschreven? Kun je er nog kosten voor aftrekken?
D. Op welk punt moet je ook aan een extra of andere verzekering gaan denken voor je apparatuur? Ik heb nu de boel in een kostbaarhedenverzekering.


Dat is het voor nu. Ik vul het mogelijk later nog aan. En ik hoop dat veel meer mensen iets aan dit topic zullen hebben, maar dat hangt natuurlijk ook af van de ervaringsspecialisten en of die commentaar willen geven.

Met vriendelijke groet,
Hendrik
Canon 1D III, wat backup camera's, lensjes, een studiootje en en nog wat mikmak.
Iedereen kan fotograferen, maar niet iedereen ziet een 'plaatje', heeft zijn camera bij zich & heeft het geduld
moussiej
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 163
Lid geworden op: 01 jan 2010 22:54

Hendrik, je slaat de spijker op z'n kop wat betreft de vragen die ik zelf ook heb, maar nog niet heb gesteld.
Ik begreep wel van mijn belastingadviseur dat aankomend jaar de MKB-aftrek ook geldt voor particulieren.

Daarnaast is een eenmanszaak geen rechtspersoon, maar gewoon een bedrijfsnaam waarbij je zelf hoofdelijk aansprakelijk blijft. Volgens mij is het niet mogelijk om je fotoapparatuur aan je bedrijf 'te verkopen'. Feitelijk is je bedrijf en jij als persoon voor de fiscus 1. Bij een BV gelden volgens mij andere regels, maar een BV opstarten is een prijzige hobby (23K)
Gripped 7D | EF-S 17-55 F2.8 IS USM | EF 50 F1.8 | EF 70-200 F2.8 | Yongnuo YN-460-II | Unomat | Cactus V2s | Redged 423 + RT-1 | Monopod |
Gebruikersavatar
jandb
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
Berichten: 4383
Lid geworden op: 23 okt 2006 06:41
Locatie: Westland
Contacteer:

Enig idee wat je denkt om te gaan zetten?
Heb je al klanten op het oog?
Is het niet zinvol om eerst gewoon als particulier aan de slag te gaan op basis van onkosten vergoeding?
Hoeveel tijd ga je in je onderneming stoppen? full time of partime?

Het doel van een inschrijving bij de kvk is het opzetten van een bedrijfje, en het doel van je bedrijfje is omzetmaken, als je daar nu nog geen duidelijkheid over hebt dan zou ik als ik jou was nog maar even wachten.

Zorg eerst voor een goed bedrijfsplan en bijbehorende verwachting. Het heeft in mijn ogen niet veel zin als je voor bijvoorbeeld een paar honderd euro per jaar zoiets op je hals gaat halen. Daarbij komt ook nog eens dat je bij de kvk ook gelijk een btw nr aanvraagt en dat je in alleredelijkheid bij de belastingdienst aan moet tonen wat je aan het doen bent en wat je verwachtingen zijn.
Het lijkt namelijk allemaal erg leuk maar btw terug vragen klinkt leuk echter zal de belastingdienst ook een keer wat terug willen zien in de vorm van omzet en daarbij af te dragen omzetbelasting.

bovendien denk ik dat het gesprekje bij de kvk ook al een hoop antwoord op je vragen zal geven, ze hebben het het niet voor niets altijd over "even naar de kvk"
Gr. Jan

Laten we het hier gezellig houden en ons richten op onze gezamelijke hobby ;-)
http://dbfsport.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 22137
Lid geworden op: 13 jan 2005 11:57
Locatie: Wolluk

Is het aanbieden van foto's op je website naar meteen maar inschrijven bij de KvK en belastingdienst niet meteen een beetje een grote sprong in het diepe?

Ben je naar de startersdag van de KvK geweest?
Heb je een bizzenizz-plan waarin je alles al eens uitgediept hebt, inclusief analyses om zo eens te bepalen of het allemaal wel levensvatbaar is?
Af en toe een foto verkopen is geen onderneming.
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikersavatar
Leonidaz
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 78
Lid geworden op: 01 mar 2010 22:43
Contacteer:

Ik zou me pas inschrijven op het moment dat je met enige regelmaat serieuze (betaalde) klussen en dus een redelijke omzet hebt. Als je nu al zou beginnen heb je meer lasten dan lusten van je inschrijving. De kosten van de KvK, ieder kwartaal belastingaangifte, administratie etc.

Kijk ook eens bij de belastingdienst: http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ ... .html#P4_0

Eerst een domeinnaam aanvragen en een website bouwen lijkt een goede start.

Je kan deze vragen/plan ook gerust voorleggen bij de Kvk!

Succes!
[size=75]30D | 50 F1.8 | 17-85 F4.0-5.6 IS USM | 70-200 F4 L USM | Redged RTT-423 + RT-1 | Flipside 300[/size]
Gebruikersavatar
dukie
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 905
Lid geworden op: 01 mei 2008 16:59
Locatie: 's-Hertogenbosch
Contacteer:

Heb deze vraag in iets andere vorm ook al eens gesteld bij de belastingdienst. Hun advies : nog niet doen. Je kunt als particulier ook een rekening sturen en die netjes aangeven op je belastingformulier, zonder dat je meteen een bedrijfje moet beginnen.

Peter
Gebruikersavatar
jandb
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
Berichten: 4383
Lid geworden op: 23 okt 2006 06:41
Locatie: Westland
Contacteer:

Dukie schreef:Heb deze vraag in iets andere vorm ook al eens gesteld bij de belastingdienst. Hun advies : nog niet doen. Je kunt als particulier ook een rekening sturen en die netjes aangeven op je belastingformulier, zonder dat je meteen een bedrijfje moet beginnen.

Peter
Bijvoorbeeld door op te geven als resultaat uit overige werkzaamheden.
Je kan daar ook nog eens je kosten vanaf halen. Administratie natuurlijk wel bijhouden als eventuele bewijslast en voor jezelf.
Gr. Jan

Laten we het hier gezellig houden en ons richten op onze gezamelijke hobby ;-)
http://dbfsport.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
Cheese
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 166
Lid geworden op: 30 dec 2008 11:11
Locatie: Biervliet
Contacteer:

Hendrik,
Schrijf je pas in als je een redelijke omzet draait of zeker weet dat je dat gaat draaien.
Bij een lage omzet ben je niet eens btw plichtig > zie belastingdienst.nl
Ook al heb je nu veel omzet, dan is het nog niet handig om je halverwege het jaar in te schrijven, je komt niet aan de urennorm voor zelfstandigenaftrek. Kijk ook eens naar de regels voor startersaftrek. Die zal je, als je je nu inschrijft, ook niet optimaal kunnen benutten.
Als je bonnen hebt van je apparatuur, kun je die gewoon op de balans zetten > komt uit privé.

In jouw geval zal ik eerst alles goed voorbereiden, zorgen dat je geld ermee gaat verdienen en schrijf je dan pas in.
[edit] De optie van jandb lijkt mij prima in jouw geval

Succes, Groet Hans
Gebruikersavatar
knoet
Canon shooter pro
Canon shooter pro
Berichten: 1148
Lid geworden op: 23 sep 2007 20:25
Contacteer:

Cheese schreef:Bij een lage omzet ben je niet eens btw plichtig > zie belastingdienst.nl
yep, trappen ze niet in. Anders wordt iedereen "ondernemer", alleen al om de btw terug te vragen.
[size=84]onderschrift[/size]
drikj
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 963
Lid geworden op: 11 dec 2006 10:29
Locatie: Zwolle

@moussiej:
Yep, van een B.V. zal absoluut geen sprake zijn. En die 1200 uren zal ik ook niet gaan halen om voor starterssubsidie of dergelijks in aanmerking te komen. Het wordt zuiver nog iets voor naast mijn gewone baan, omdat dit gewoon nog beter betaalt.
Eigenlijk is het een raar idee dat je, als je stelt dat je je apparatuur in 5 jaar afschrijft en op het tijdstip van het starten van de onderneming bijv. nog 3 jaar over hebt, deze afschrijving niet van je inkomsten uit de onderneming af zou kunnen trekken... Eigenlijk wil dat er niet bij mij in (ik zal het eens wat broertjes navragen, die zijn fiscaal jurist).

@jandb:
Ik heb absoluut nog geen idee wat ik om zou kunnen zetten, zoals elke starter, en dat is ook één van de vragen op het GI-formulier die voor mij nog open blijft.
Heb ik al klanten op het oog? Nee, niet echt. Ik word al wel af en toe een keer gevraagd of ik foto's ergens van wil maken (60 jarig huwelijk, of portretfoto's van iemand voor een datingsite ;-), maar het staat in de kinderschoentjes en ik durf er ook nog niet echt geld voor te vragen omdat het meer vriendendiensten zijn.
En een bedrijfsplan is inderdaad een goed startpunt, met uiteraard de verwachting dat je fotografische diensten zullen worden afgenomen.
Overigens draait het mij niet direct om BTW terug vragen, ik heb al erg veel geïnvesteerd in mijn hobby zonder dat voordeel (camera, lenzen & officiële software). En eigenlijk verwacht ik dat je bij de start van de onderneming niet alsnog die BTW, of een gedeelte ervan (afhankelijk van de restwaarde)terug zou kunnen vragen.
Overigens had ik al gezegd dat je niet verplicht bent om gelijk het GI-formulier in te leveren bij je KvK-inschrijving en dan ben je voor de Belastingdienst ook nog geen ondernemer?? Ik kom dan waarschijnlijk ook nog niet in aanmerking voor een BTW-nummer (alhoewel op de KvK-site wordt gezegd dat je die gelijk krijgt als je je als eenmanszaak inschrijft).
Maar de KvK-inschrijving is wel verplicht voor een startende fotograaf...
Het begint al wat meer op de kip of het ei verhaal te lijken.

Maar je hebt uiteraard gelijk dat ik me nog niet gelijk alles op de hals wil halen (met BTW, bewijslast richting Belastingdienst e.d.) en het nog gewoon als extra inkomsten op wil geven, zoals Dukie ook al te horen had gekregen van de Belastingdienst.

@fotojeroen:
Klopt, het is zeer zeker nog geen onderneming bij verkoop van een paar foto's, dus zou de Belastindienst dan al gauw een keer aan de bel gaan trekken en mij ook geen BTW-aftrek toekennen. Lijkt mij vanzelfsprekend.

@Leonidaz:
En dan een vraagje aan jou: wat zou jij een redelijke omzet vinden, waarbij je je zou inschrijven? En heeft de inschrijving bij het Handelsregister van de KvK om je handelsnaam ook vast te leggen, de ondernemer-inschrijving voor de Belastingdienst daargelaten (geen GI-formulier), dan geen voordelen? Het lijkt mij vervelend als je een leuke website opbouwd en op den duur wat naamsbekendheid kweekt en dat vervolgens iemand zich inschrijft bij de KvK als fotograaf met een klein beetje afwijkende naam (met één andere letter). Mooi dat je dan, als dan wel de tijd van inschrijving aanbreekt, die naam niet als handelsnaam mag gebruiken (er zijn eisen hiervoor).

@knoet:
Ik had ook ergens gelezen dat als de omzet onder een bepaald bedrag valt (€6000, zonder vooraftrek of hoe dat ook maar officieel heet), dat je dan ook geen BTW hoeft af te dragen voor de gedane opdrachten en dat het dan als inkomsten kan worden gerekend.

En ja hoor, weer een vraagje erbij:
Stel je bent voor de belasting nog geen ondernemer, je steekt al een behoorlijk aantal privé-uren erin om een website, huisstijl, logo, briefpapier en een goede administratie op te zetten, en dit neemt bijvoorbeeld een kalenderjaar in bestek en je hebt zeer weinig tot geen extra inkomsten in dat jaar (om bijv. die ontwikkelkosten vanaf te trekken).
Dat jaar erna komt het moment dat je ondernemer wordt, en dan lijkt het een beetje op de vraag met betrekking tot je privé-apparatuur die je nodig hebt bij de onderneming en dan ook dus inbrengt, maar staat voor de website en de huisstijl dan ook een bepaald bedrag wat je van je inkomsten af mag trekken of mag je hiervoor het aantal uren maal een uurprijs rekenen? Of heb je gewoon vette pech dat je dit niet tijdens 'ondernemers'-uren hebt gedaan? Hoe zit dit uberhaupt met de tijd die je zelf in je onderneming stopt (een urenverantwoording bijhouden wordt overal ook al als tip gegeven)?


In ieder geval eenieder bedankt voor de input! Ik ga jullie ook op de hoogte houden van het KvK-bezoekje.


Goeiemorgen,
Hendrik

P.S.: Alles getikt op mijn Nokia N97, dus het duurde even voordat ik alles op een rijtje had.
Gebruikersavatar
Leonidaz
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 78
Lid geworden op: 01 mar 2010 22:43
Contacteer:

Als ik meer dan de helft van mijn vaste salaris er bij zou verdienen met een eigen zaak zou ik me pas inschrijven. Dus niet als je af en toe een klusje hebt van een paar honderd euro.

Ik zou de vraag over de bedrijfsnaam even stellen bij de KvK maar een letter verschil is toch een verschil en zeker als jij aannemelijk kan maken (doeminnaam) dat jij recht hebt op jouw bedrijfsnaam lijkt me niets aan het handje.
[size=75]30D | 50 F1.8 | 17-85 F4.0-5.6 IS USM | 70-200 F4 L USM | Redged RTT-423 + RT-1 | Flipside 300[/size]
drikj
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 963
Lid geworden op: 11 dec 2006 10:29
Locatie: Zwolle

Ik zit dan op mijn werk, maar ik heb toch nog even wat nagelezen en dan kwam ik bij de KvK het volgende artikel tegen: Hoe verkrijgt u het recht op een handelsnaam?
Dit krijg je gewoon door de naam als eerste te gebruiken en daarbij is inschrijving in het Handelsregister niet eens nodig. Dus kan ik dat afvinken. Het lijkt me overdreven om het bij het Benelux-Bureau voor de Intelectuele Eigendom te gaan claimen (jeetje, dan zou het echt een beetje hoog in de bol geslagen zijn :D ).

Maar ben je verplicht om je bij het KvK in te schrijven, als startende fotograaf met website die open staat voor opdrachten, of wordt je dan nog tot het hobbyisten-gilde gerekend. Waar ligt de grens? En dan laat ik even inschrijven bij de Belastingdienst buiten beschouwing, aangezien dit nog wat teveel rompslomp tegenover te weinig voordeel geeft. Ik zal de antwoorden die ik van het KvK krijg wel even doorspelen hier.

Wat is het voordeel van een KvK?
Volgens hun eigen website is het enige toepasbare voordeel voor mij dat ik gemakkelijk naar het Handelsregister kan verwijzen voor mijn gegevens. Tja... Het geeft wel een professioneler en vertrouwen wekkend beeld met een KvK-nummer. Wat zeggen jullie?

Groeten,
Hendrik
Gebruikersavatar
Sushi
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
Berichten: 2840
Lid geworden op: 08 jan 2009 10:40
Locatie: Rhenen
Contacteer:

Ik zeg lekker particulier blijven prutsen totdat het echt vaste vormen aan gaan nemen en je op dat moment ook voor jezelf zeker weet dat je er mee door wilt gaan.
Als particulier mag je gewoon bijverdienen. Natuurlijk moet je het wel opgeven. Pas als je echt tegen dingen aan loopt zoals opdrachtgevers die alleen met een bedrijf in zee gaan, of weet ik het wat voor een showstoppers, dan zou ik pas over inschrijven gaan denken.
Gebruikersavatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 22137
Lid geworden op: 13 jan 2005 11:57
Locatie: Wolluk

Wat Sushi geeft is denk ik wel het beste advies in een korte samenvatting van wat erboven wel meer staat
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
drikj
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 963
Lid geworden op: 11 dec 2006 10:29
Locatie: Zwolle

Sushi & Jeroen, dank. Als ik jullie website bekijk, dan hebben jullie ook geen KvK inschrijving of een BTW-nummer? Of gewoon niet op de website vermeld?

Nou ben ik nog wel heel nieuwsgierig naar de vraag wat je kunt doen met alles wat je opbouwt in je hobby-periode en of dit later te verrekenen valt met inkomsten.
Gebruikersavatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 22137
Lid geworden op: 13 jan 2005 11:57
Locatie: Wolluk

Nee, ik heb het niet, omdat ik bij lange na niet genoeg verdien om van mijn free-lance gebeuren te kunnen leven. Voor mij is de sport e.d. dus een bijverdienste
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikersavatar
jandb
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
Berichten: 4383
Lid geworden op: 23 okt 2006 06:41
Locatie: Westland
Contacteer:

Ik heb beide wel maar dat staat ook niet op m/n website.
Ik zou lekker door gaan zoals nu, en als je hobbymatig wat opdrachten aanneemt dan ben je echt niet verplicht om je eigen in te schrijven bij de kvk. Wel als je "beroepsmatig" aan de gang wilt maar dat is in mijn ogen niet aan de orde. Dus valt het onder het kopje hobbymatig.
Zo ben ik ook begonnen tot dat er op een gegeven moment diverse opdrachtgevers gingen vragen om een btw faktuur. Uiteindelijk heb ik met de kvk gesproken en mezelf ingeschreven als partime ondernemer / freelance fotograaf. De belastingdienst is ook een keer langs geweest voor een starters gesprek en dat was zeker leerzaam. Het komt er op neer dat je duidelijk aan moet tonen dat je bedrijfsmatig bezig bent. ZOals website, aantoonbare klanten, aantoonbare werkuren, fakturen, diversiteit in je klantenbestand enz. En uiteindelijk moet er bepaalde groei voor ogen zijn / of duidelijke plannen waaruit blijkt dat er potentie in zit.

Bedenk ook dat je tarief een heel stuk omhoog zal moeten voor de klanten die je nu hebt. Reken op een uurtarief van 35-60+ euro.
De kans is dan groot (eigen ervaring) dat er dan vanzelf klanten af gaan vallen omdat die voor een duppie op de eerste rang willen zitten.
Gr. Jan

Laten we het hier gezellig houden en ons richten op onze gezamelijke hobby ;-)
http://dbfsport.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
Sushi
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
Berichten: 2840
Lid geworden op: 08 jan 2009 10:40
Locatie: Rhenen
Contacteer:

drikj schreef:Sushi & Jeroen, dank. Als ik jullie website bekijk, dan hebben jullie ook geen KvK inschrijving of een BTW-nummer? Of gewoon niet op de website vermeld?

Nou ben ik nog wel heel nieuwsgierig naar de vraag wat je kunt doen met alles wat je opbouwt in je hobby-periode en of dit later te verrekenen valt met inkomsten.
Ik sta ook niet ingeschreven. Ik heb wel over gedacht hoor (niet zo diep als jij) maar vond het niet nuttig om te doen.

Voor mijn gevoel is het nogsteeds meer een hobby voor me dan echt inkomsten. Wat bijverdienen is leuk want daar koop in mijn spulletjes weer van. Eigenlijk maak ik dus geen winst want ik inversteer dat meteen weer. Als ik daarmee mijn hobby kan onderhouden dan vind ik het prima.
Voor nu natuurlijk, ik weet niet wat de toekomst gaat doen maar dat zien we dan wel weer.
Plezier er in hebben is het belangrijkste en altijd zorgen dat het voor je gevoel geen verplichting wordt. Dat is ook één van mijn redenen om zo door te gaan. Je bent vrij om te doen wat je wilt. Heb je een half jaartje geen zin dan doe je gewoon minder. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken dat alles optijd ingeleverd is. Iets dat de belastingdienst je wel gaat vragen als je een KvK hebt.
drikj
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 963
Lid geworden op: 11 dec 2006 10:29
Locatie: Zwolle

Erg goed om even te horen. Ik heb net mijn afspraak bij de KvK, met wel erg weinig opzegtijd vantevoren (erg asociaal van mij), geannuleerd. Het is voor mij dus nog niet verplicht en dan is het gewoon nog veel te vroeg...

Pas als ik op mijn "Wat ik wil"-lijstje aanbeland ben op punt 4 of 6, en daar zit enige regelmaat in met meerdere opdrachtgevers in een jaar die op een gegeven moment ook nog om een BTW-nummer gaan vragen, dan zal ik mij gaan inschrijven. Of als de inkomsten niet meer in de categorie honderden Euro's per jaar gaan vallen, maar meer, en de baten de kosten zullen overstijgen. Het zal dus nog wel even duren voordat ik ook de BTW op mijn investeringen af zal kunnen trekken.

Nou goed, je hebt dan de situatie dat je de inkomsten als extra opgeeft naast je gewone baan. Als ik dan kijk naar wat je wel en niet af kunt trekken van je inkomsten, zie http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/bijverdiensten_freelancer_artiest_%20beroepssporter_ib2641t93fd.pdf:
- WEL de zakelijke kosten, benodigd voor de uitoefening van je werk, binnen redelijke grenzen (vakliteratuur). >> Ik schaar hieronder; de kosten voor je website-hosting (waarschijnlijk niet de uren die je er zelf in steekt?), drukken van visitekaartjes, briefpapier e.d.
- NIET de kosten voor computers, beeld- en dergelijke apparatuur. >> Ik vermoed dat ze hierbij aanschaf, onderhoud en/of afschrijving hierop bedoelen.
- WEL als je bijvoorbeeld een echte studio hebt, zie het kopje "Werkruimte aftrekbaar" op pagina 2.
- DEELS, de 19 cent per kilometer die je zakelijk rijdt (die bereken je ook door in je kostprijs).
- DEELS, een gebruiksvergoeding voor je privébezittingen, deze is beperkt: maximaal het bedrag van het voordeel uit sparen of beleggen.
Even een voorbeeldje: Je gebruikt bijvoorbeeld de computer+officiële Adobe-software+camera+lens voor een aantal opdrachten en daarbij loopt die gebruikstijd mogelijk op tot maximaal 1 maand per jaar (160 uur, laat ik het makkelijk houden). Het spul was duur en was 1.5 jaar geleden €6200 waard. Een afschrijving in 5 jaar is redelijk standaard, dus is het spul nu nog maar zo'n €4340 waard. Moet je dit overigens ook als particulier gaan verrekenen, of mag je met het originele investeringsbedrag gaan rekenen?
De aftrek is dan 4% (is dit acceptabel qua sparen/beleggen opbrengst?) van €4340 en dan een maand = €173,60 x 1/12 = €14,47
Valt toch tegen voor het gebruik van je dure apparatuur?


Als je als eenmanszaak bent ingeschreven kun je dan dus wel de kosten voor je gebruiksapparatuur van je omzet afhalen. En inmiddels had ik ook al wel iets gevonden over de apparatuur die je dan vanuit je hobby inbrengt, zie niet de beste bron; De Telegraaf. Als ik het officiële deel weervindt bij de belastingdienst zelf, dan zal ik het hier ook nog wel posten.

Groeten,
Hendrik
Laatst gewijzigd door drikj op 02 jun 2010 14:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 22137
Lid geworden op: 13 jan 2005 11:57
Locatie: Wolluk

Heb je de workshop van Ton al eens gevolgd?
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Plaats reactie

Terug naar “Algemeen”