Herstel accu

Datastorage, flitsers, filters, macro, tassen, statieven en alle overige accessoires

Moderator: Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
RoelofT
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 163
Lid geworden op: 09 jan 2018 19:48
Locatie: Sassenheim
Contacteer:

En ineens bleek mijn camera dood. Accu was leeg terwijl ik de camera met nog een volle accu had weggelegd. Een 2e accu werkte wel, ook op de lader wilde de lege accu niet gezien worden. De 2e accu is de originele Canon die al wat slechter was en deze 2650mAh accu had ik ooit goedkoop uit China laten komen en ook prima werk heeft gedaan. Na de voltages intern te meten bleek inderdaad 1 cel onder spanning.

De accu in kwestie:
Afbeelding

Als elektronicus ga je toch verder kijken, maakte ik de behuizing open en zie wat er op de cel gedrukt staat:
Afbeelding

1400mAh is toch bijna de helft dan wat ze op het doosje aangeven, hoe word je genept. Nu weet ik dat die Chinezen bij een serieschakeling van cellen ook graag de capaciteiten van de cellen optellen voor de totale capaciteit maar helaas is dat niet de bedoeling bij een serieschakeling.
Het gaat om zgn 18500 Li-Ion cellen welke je vrijwel overal kunt kopen. Een bekende winkel genaamd NKON in Nederland heeft een groot aanbod in dit soort cellen. De hoogste capaciteit leverbaar waren 2050mAh maar voor de helft van die prijs had ik 1900mAh. Voor een tientje inc verzending had ik de 2 cellen de volgende dag in huis.
Afbeelding

De oude waren er zo uit en de nieuwe er weer zo in, wel waren deze een fractie langer dus net even meer proppen.
Afbeelding

Eerst even op de lader de voltages controleren.
Het printplaatje wat erin zit heet een BMS (Battery Management System) en zorgt er onderandere voor dat de 2 cellen een gelijke spanning krijgen en dat kregen ze naarmate de accu voller werd. Dus dan maar het dekseltje erop met wat lijm.
Afbeelding

Ik kan hem nog even op de modelbouwlader een paar keer ontladen en laden om ook uit te lezen hoeveel capaciteit er nu werkelijk in gaat en tegelijk de accu op conditie te brengen maar een eerste keer tot geheel leeg gebruiken moet voldoende zijn.
Gebruikersavatar
hubble
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 243
Lid geworden op: 19 mar 2020 16:52

Interessant en leerzaam.
Gebruikersavatar
sschot
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 328
Lid geworden op: 21 jan 2018 01:11

Leuk, ook weer prettig om te weten dat er gewoon 18500 cellen in zitten!
Groet, Steven
_____________________________________
Canon EOS 7D
Gebruikersavatar
RoelofT
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 163
Lid geworden op: 09 jan 2018 19:48
Locatie: Sassenheim
Contacteer:

sschot schreef:
08 jul 2021 21:49
Leuk, ook weer prettig om te weten dat er gewoon 18500 cellen in zitten!
Eigenlijk 18490 wat dus ook een standaard maat schijnt te zijn, scheelt maar 1mm in lengte. Maar er is genoeg ruimte voor die ene mm extra.
Gebruikersavatar
Illuminatus
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Berichten: 5497
Lid geworden op: 04 jul 2008 11:03
Locatie: Barendrecht

Altijd leuk om te zien hoe dingen in elkaar zitten.
Vraag is alleen of je het niet beter daarbij kunt laten.
Accu’s vervangen is niet het probleem, maar hoe is het gesteld met het laadcircuit.
Dat is – qua veiligheid – het belangrijkste onderdeel.
Ik kan het op de foto’s helaas niet goed zien, maar op het eerste oog ziet het er niet geweldig uit.
De meeste ongelukken met Li-Ion accu’s zijn te wijten aan een slecht/defect laadcircuit.
Voor gebruik in een kostbare camera zou ik toch gaan voor een geheel nieuwe,
kost nog geen twee tientjes (inclusief verzending € 22,95)
http://www.aq4u.nl/catalog/OCWebshop2/i ... duct_id=40
Ik (Gerard) besta en dus vorm ik mij een oordeel over alles wat ik de moeite waard vind. Soms wil ik dat delen en soms niet. Als ik deel mag ieder er het zijne van vinden.
Gebruikersavatar
MarcoEOS550D
Moderator
Moderator
Berichten: 7851
Lid geworden op: 03 sep 2010 16:47

Exact mijn gedachte. Ben altijd een beetje huiverig voor gepruts aan/ met accu's.
Eos 80D, EF 100mm L Macro IS USM, EF-S 10-22mm USM, EF-S 17-55mm IS USM, EF 100-400mm L IS USM, EF 50mm f-1.4 USM, Speedlite 320EX, RC-6, Powershot S120
Marco Weening Fotografie
kiran
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
Berichten: 3706
Lid geworden op: 08 jun 2008 14:58
Locatie: Zaanstreek
Contacteer:

Ik ben het eens met Marco en Illuminatus. Ik zou het risico niet willen lopen met een dure camera.
http://www.kiranphoto.nl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Gebruikersavatar
RoelofT
Canon shooter
Canon shooter
Berichten: 163
Lid geworden op: 09 jan 2018 19:48
Locatie: Sassenheim
Contacteer:

Nu zijn Li-Ion in een metalen cilinder veel degelijker en veiliger dan LiPo in een softpack waar in de modelbouwwereld heel veel goede maar ook veel slechte ervaringen mee zijn. En ja, omdat 1 cell onder zijn spanning was heb ik achteraf tijdens het laden de spanningen gecontroleerd en de BMS regelde netjes beide cellen naar 4.2v. De BMS is overigens geen laadcircuit maar alleen een circuit om de 2 cellen tijdens het laden in balans te houden en tegen een over- en onderspanning te beschermen.

Dit soort reparaties worden al een hele tijd gedaan, met name laptop accu's die intern niets anders zijn, het internet staat vol met dergelijke handleidingen.

Wat betreft goedkope accu's. Ja, ik zag dezelfde al op Amazon voor 16 euro maar ja, wetende wat bij de mijne intern zat ga je je toch afvragen wat ze er dan weer in gestopt hebben, nu weet ik het.
Gebruikersavatar
Illuminatus
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Berichten: 5497
Lid geworden op: 04 jul 2008 11:03
Locatie: Barendrecht

Als ze ontploffen richten accu’s in een metalen cilinder meer schade aan dan die in softpack.
Wat in de volksmond (hier op het forum zijn de meesten leken op dit gebied) een laadcircuit wordt genoemd, heet ook wel een BMS = Battery Management System.
Altijd fijn om vaktechnische afkortingen toe te lichten.
Overigens kunnen veel goedkopere BMS-en een accu niet balanceren, maar alleen afsnijden van onder- en overspanning.
Met alleen spanningen meten ben je er niet voor het beoordelen van een goede werking van een BMS (ook op internet te koop voor een paar euro).
Daar ga ik niet verder op in, want deze discussie gaat al ver uit boven het begrip en belangstelling van leden op dit forum.
Ik blijf bij mijn eerder ingenomen standpunt.
Ik (Gerard) besta en dus vorm ik mij een oordeel over alles wat ik de moeite waard vind. Soms wil ik dat delen en soms niet. Als ik deel mag ieder er het zijne van vinden.
Plaats reactie

Terug naar “Accessoires”