(aankoop)Advies gevraagd

ModeratorCOLON Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels.
BUTTON_POST_REPLY
Ome Henk
Shooter
Shooter
BerichtenCOLON 3
GeregistreerdCOLON 11 Mei 2020 14:33

Ik ben op zoek naar wat advies over de (mogelijke) aanschaf van een nieuwe camera. Nu begrijp ik goed dat ik nu de schijn wek om een slager te vragen zijn eigen vlees te keuren aangezien ik deze vraag op een EOS forum stel maar toch, hoop ik op enige nuance en onafhankelijkheid ;).

Na enkele jaren mooie plaatjes geschoten te hebben met onze Olympus OMD E M10 mark 3 merken we toch dat we tegen enkele beperkingen aan lopen. De cropfactor, beeldbreedte, ruis op sommige plaatjes, minder dynamisch bereik, beperkte scherptediepte bij macro etc.
Maar daarnaast zijn we super tevreden over de (betaalbare) kwaliteitsobjectieven die er beschikbaar zijn. En daar hebben we er nu toch inmiddels al wat van. Ook de handige functies die Olympus heeft ingebouwd zoals livecomposite zijn werkelijk fantastisch. Ook is de 5 assige beeldstabilisatie een prettige bijkomstigheid. Hier dus zeker geen ontevreden gebruiker.

Echter, om de kwaliteit van de beelden toch te gaan verbeteren en meer mogelijkheden met bijv. macro ben ik aan het verkennen wat evt. goed genoeg zou kunnen zijn als vervanger voor deze set. En nu kwam ik na lang zoeken bij de EOS R en RP uit. Beiden, naar het schijnt, erg goede camera's waar ook van alles mee mogelijk is waar ik tot op heden enigszins in beperkt ben. Nu leiden er natuurlijk vele wegen naar Rome dus ik vroeg me af of jullie me wat advies zouden kunnen geven over de mogelijk switch (of juist iets heel anders waar ik nog niet over nagedacht had). Er zijn echter wel een paar eisen:

Harde eisen:
  • Systeemcamera (we gaan niet over op DSLR ivm grootte en gewicht, juist het kleine formaat vinden we ideaal
  • Licht in gewicht. Onze huidige camera(body) weegt maar 440gr. Iets meer mag, maar niet veel meer. Lens moet er namelijk ook nog bij.
  • Full frame sensor. (anders los ik de eerder genoemde zaken ook niet snel op)
De camera gaat met name gebruik worden voor natuurfotografie bij minder licht (op soms wat grote afstand) en macro. En met dat laatste bedoel ik echt Marco Jongsma stijl macro dus écht groot. Dat is met de MFT tot op heden nog niet gelukt.

Ben benieuwd naar jullie kijk. Ook als ik nog iets vergeten ben, meld het gerust.
Anoniem 4

Tja, als je van MFT naar Full Frame wilt, dan ga je naar groter en meer gewicht, ook al kies je voor een systeemcamera i.p.v. een DSLR.
Als er dan extreme macro’s moeten worden gemaakt, moet je niet alleen naar veel megapixels, hoge resolutie met veel lijnparen, minimale ruis etc.
Daar moet je ook het objectief nog voor hebben dat dat aan kan en voor extreme macro’s ook nog een adapter naar een elektronen microscoop.
De enige optie die ik qua camera daarvoor kan bedenken is de Sony A7R IV - LCE-7RM4.
Voor een kleine € 4.000,00 is ie voor jou en ik kan je garanderen dat je daar geen spijt van krijgt, alleen je portemonnee misschien, maar geld lijkt me geen rol te spelen.
Ook al is het hier een Canon EOS forum, laat toch t.z.t. eens zien wat je ermee hebt geplaat.
Succes met de aankoop.
Ome Henk
Shooter
Shooter
BerichtenCOLON 3
GeregistreerdCOLON 11 Mei 2020 14:33

Bedankt voor je advies. En snelle reactie.
Illuminatus schreefCOLON 11 Mei 2020 21:14 Tja, als je van MFT naar Full Frame wilt, dan ga je naar groter en meer gewicht, ook al kies je voor een systeemcamera i.p.v. een DSLR.
Had er al rekening mee gehouden dat iets zwaarder nodig zal zijn.
Illuminatus schreefCOLON 11 Mei 2020 21:14 Als er dan extreme macro’s moeten worden gemaakt, moet je niet alleen naar veel megapixels, hoge resolutie met veel lijnparen, minimale ruis etc.
Daar moet je ook het objectief nog voor hebben dat dat aan kan en voor extreme macro’s ook nog een adapter naar een elektronen microscoop.
De enige optie die ik qua camera daarvoor kan bedenken is de Sony A7R IV - LCE-7RM4.
Waarom een elektronen microscoop? Denk je dat dat met een Eos R voorzien van een Canon MP-E 65mm niet gaat lukken?
Illuminatus schreefCOLON 11 Mei 2020 21:14 maar geld lijkt me geen rol te spelen.
Geld speelt altijd, bij iedereen een rol. Alleen het moet wel in verhouding staan vind ik.
Anoniem 4

Macro foto’s kun je op tal van manieren maken, maar je spreekt zelf over "dus écht groot in Marco Jongsma stijl".
Voor zijn echt grote macro’s met 50 tot 80-voudige vergroting heeft hij vast geen macrolens gebruikt, maar een microscoop.
Ik ken geen macro objectief dat 50 tot 80 keer ware grootte vastlegt.

De Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM is een 1:1 macro dus 1x ware grootte, met 2x extender maximaal 2 keer ware grootte.

Met de Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo kun je tot 5 keer ware grootte fotograferen. Met een 2x extender zelfs 10 keer ware grootte.

Wil je 20 tot 1000 keer of meer, dan heb je echt een microscoop nodig.

Wat geld betreft, voor deze tak van fotografie mag je wel wat geld neertellen, afgezien van de camera.
De Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo kost ook al een 1000 euro, dan nog wat licht bijv. een Canon MT-26EX-RT Macro Twin Lite voor zo’n 1250 euro,
een statief met misschien nog een macro-slede, etc.

Je hebt in je eerste post geen enkele indicatie gegeven over budget, dus kan het alle kanten op.
Bij dit soort uitgaven is het niet alleen de vraag of je het kunt betalen, maar meer nog wat je er aan uit wilt geven. Voor ons is dat raden.
Paul eos7d
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 751
GeregistreerdCOLON 16 Jul 2013 20:18

Dag Henk, met een MFT het je zelfs voordeel in scherptediepte t.o.v. een full frame camera volgens mij. Mijn vrouw heeft een Olympus OMD 1 MKII en die maakt prachtige macro foto's van insecten met een Olympus macro lens van 60mm f 2.8. Ze heeft ook een 300 mm lens maar die gebruikt ze haast nooit omdat vogels veel minder haar interesse zijn. Zij heeft dat toestel gekozen vanwege het lichte gewicht, goede betrouwbaarheid en Olympus lenzen zijn van zeer goede kwaliteit.
Zelf heb ik een Eos R en Eos 5D MK IV, de beeldkwaliteit van beide camera's is ongeveer dezelfde. Voor vogelfotografie neem ik automatisch mijn 5D omdat ik die naar mijn gevoel sneller kan instellen (misschien ook omdat ik die camera al veel langer heb).
Kies ik om landschappen, macro of portret te gaan fotograferen, dan neem ik uit automatische mijn Eos R camera omdat die voor dit soort fotografie enkele voordelen heeft t.o.v. mijn 5D, kantelbaar scherm voor macro en de display laat zien wat je zal krijgen, dat is vooral handig bij portret en landschappen. De RF lenzen voor de Canon eos R zijn super goed maar ze zijn ook tamelijk groot en zwaar, zeker t.o.v. de Olympus lenzen. De EF lenzen van de Eos 5D kan ik met een adapter ook op mijn Eos R gebruiken maar die zijn ook zwaar. Voor mezelf vind ik dat geen probleem maar mijn vrouw kan met dat zware gewicht niet overweg.
Zo heb ik eerlijk mijn ervaring met deze camera's proberen weer te geven, als je nog vragen hebt, stel ze gerust.
Gebruikers-avatar
Piet van Vroonhoven
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1003
GeregistreerdCOLON 29 Mei 2007 17:05
WoonplaatsCOLON Druten

Ik denk dat van de camera die je hebt de kwaliteitsstap naar de Rp te klein is om zo veel in te investeren. Naar de R is wel een verbetering, maar als je camera + lenzen wilt vervangen zou ik wachten op wat de R5 te bieden heeft.
Waarom wil je eigenlijk naar full frame?
Als het om ruis gaat, is het verschil beperkt. Ik denk dat als iso 1600 acceptabel is op ff, dan heb je ongeveer hetzelfde met iso 800 op MFT.
Waar loop je tegenaan met macro? Op de olympus kunnen enorm veel lenzen geplaatst worden. Ook van Nikon en Canon, zoals bijvoorbeeld die Canon MP-E 65mm f/2.8 die Marco Jongsma ook gebruikt, maar dan heb je een adapter nodig.
Verder zie ik alleen nadelen, zoals veel meer gewicht. Vooral de lenzen, het verschil in camera body's valt wel mee.
Verder is een crop factor gunstig bij macro, je hebt wat meer scherptediepte. Bovendien heb je met tele meer bereik. Met een 200 mm lens op een olympus heb je hetzelfde beeld als met een 400 mm op FF.
Ik zou in het MFT systeem blijven en investeren in een uitstekende macrolens + verlichting en een goed statief. Daarna eventueel de camera upgraden naar een Olympus M1 (of de M1 als extra body er bij)
Paul eos7d
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 751
GeregistreerdCOLON 16 Jul 2013 20:18

Misschien toch ook vermelden dat de Canon MP-E 65mm f/2.8 lens een zeer moeilijke lens is om buiten in de natuur te gebruiken. Heel klein scherpstelgebied, bij een beetje wind daardoor onbruikbaar, zonder statief heel moeilijk om een scherp beeld te krijgen. In een studio of ergens binnen, dan kan je wel prachtige macro opnamen maken als je een statief gebruikt. Ik heb mijn MP-E 65mm f/2.8 verkocht en gebruik nu al meer dan 10 jaar een Canon 100mm f2.8 USM IS lens, een super goede lens die ik wel overal kan gebruiken.
Als iemand een andere mening heeft, dan hoor ik het graag.
Ome Henk
Shooter
Shooter
BerichtenCOLON 3
GeregistreerdCOLON 11 Mei 2020 14:33

Illuminatus schreefCOLON 11 Mei 2020 23:19 Macro foto’s kun je op tal van manieren maken, maar je spreekt zelf over "dus écht groot in Marco Jongsma stijl".
Voor zijn echt grote macro’s met 50 tot 80-voudige vergroting heeft hij vast geen macrolens gebruikt, maar een microscoop.
Ik ken geen macro objectief dat 50 tot 80 keer ware grootte vastlegt.
Heb ook niet gezegd dat ik 80 keer ware groote wil fotograferen. Maar ik vind zijn stijl wel heel mooi. Volgens mij gaat dat met 5x ook al aardig.
Ik zag hier een stukje (meer reclame dan wat anders maar soit) over zijn wijze van fotograferen. Gaat meer over het idee ter illustratie. Daar wordt niet gerept over een microscoop. Maar ik kan er naast zitten.
Illuminatus schreefCOLON 11 Mei 2020 23:19 Je hebt in je eerste post geen enkele indicatie gegeven over budget, dus kan het alle kanten op.
Bij dit soort uitgaven is het niet alleen de vraag of je het kunt betalen, maar meer nog wat je er aan uit wilt geven. Voor ons is dat raden.
Nou vooruit, als ik dan een bedrag moet noemen zou ik graag als start (dus body en een objectief) maximaal a 3000 á 3500 kwijt zijn.
Paul eos7d schreefCOLON 12 Mei 2020 07:41 Dag Henk, met een MFT het je zelfs voordeel in scherptediepte t.o.v. een full frame camera volgens mij. Mijn vrouw heeft een Olympus OMD 1 MKII en die maakt prachtige macro foto's van insecten met een Olympus macro lens van 60mm f 2.8.
Wij hebben dezelfde lens. Inderdaad echt een topper. Het probleem daarmee is soms wel dat je niet je hele object er op krijgt met de gewenste details. Dan is het kiezen tussen óf de details, óf het hele insect er op krijgen. Ik had gehoopt dit deels te ondervangen met ff.
Paul eos7d schreefCOLON 12 Mei 2020 07:41 Zelf heb ik een Eos R en Eos 5D MK IV, de beeldkwaliteit van beide camera's is ongeveer dezelfde. Voor vogelfotografie neem ik automatisch mijn 5D omdat ik die naar mijn gevoel sneller kan instellen (misschien ook omdat ik die camera al veel langer heb).
Kies ik om landschappen, macro of portret te gaan fotograferen, dan neem ik uit automatische mijn Eos R camera omdat die voor dit soort fotografie enkele voordelen heeft t.o.v. mijn 5D, kantelbaar scherm voor macro en de display laat zien wat je zal krijgen, dat is vooral handig bij portret en landschappen. De RF lenzen voor de Canon eos R zijn super goed maar ze zijn ook tamelijk groot en zwaar, zeker t.o.v. de Olympus lenzen. De EF lenzen van de Eos 5D kan ik met een adapter ook op mijn Eos R gebruiken maar die zijn ook zwaar. Voor mezelf vind ik dat geen probleem maar mijn vrouw kan met dat zware gewicht niet overweg.
Zo heb ik eerlijk mijn ervaring met deze camera's proberen weer te geven, als je nog vragen hebt, stel ze gerust.
Bedankt voor de insides. Erg goed om te weten. Vwb het gewicht is dat hier hetzelfde. Mijn vrouw heeft er weinig mee om met groot of zwaar apparatuur te gaan sjouwen. Ze krijgt snel last van haar pols na een ochtend in het veld dus die zal daar niet naar overstappen.
Piet van Vroonhoven schreefCOLON 12 Mei 2020 16:57 Ik denk dat van de camera die je hebt de kwaliteitsstap naar de Rp te klein is om zo veel in te investeren. Naar de R is wel een verbetering, maar als je camera + lenzen wilt vervangen zou ik wachten op wat de R5 te bieden heeft.
Bedankt voor je eerlijke antwoord Piet. Dat is natuurlijk ook nog een optie.

Piet van Vroonhoven schreefCOLON 12 Mei 2020 16:57 Waarom wil je eigenlijk naar full frame?
Zoals ik in de OP eigenlijk al beschreef om meerdere redenen. Dynamisch bereik, beeldbreedte (bijv, bij sterrensporen krijg je er onmogelijk een mooie cirkel op) etc.
Zoals gezegd zijn we nog aan het verkennen omdat de MFT op dit moment op veel fronten ook nog prima bevalt. Maar nu wel even de afweging maken wat zwaarder weegt (aangezien we nog heel lang willen fotograferen)
Piet van Vroonhoven schreefCOLON 12 Mei 2020 16:57 Op de olympus kunnen enorm veel lenzen geplaatst worden. Ook van Nikon en Canon, zoals bijvoorbeeld die Canon MP-E 65mm f/2.8 die Marco Jongsma ook gebruikt, maar dan heb je een adapter nodig.
Ik denk dat je de voordelen van die lens niet echt goed kan benutten met een dergelijk kleine sensor of wel?
Piet van Vroonhoven schreefCOLON 12 Mei 2020 16:57 Ik zou in het MFT systeem blijven en investeren in een uitstekende macrolens + verlichting en een goed statief.
Dit is natuurlijk ook zeker een optie. Volgens mij hebben we nu al de meeste geschikte macrolens (als je een betere weet voor MFT hoor ik het graag). Goed statief is ook aanwezig en verlichting ook. Al kan die altijd nog beter. Heb nog zitten denken aan een ringlamp voor op het objectief.
Piet van Vroonhoven schreefCOLON 12 Mei 2020 16:57 Daarna eventueel de camera upgraden naar een Olympus M1 (of de M1 als extra body er bij)
Hebben we een tijdje gehad. De mk1 dan wel. Eigenlijk weinig functies aan die camera die hem echt beter maken dan wat we nu hebben. Wellicht is de nieuwste wel een vooruitgang alleen heb ik nog geen reden gezien om de nieuwe investering te verantwoorden ;)
Paul eos7d schreefCOLON 13 Mei 2020 07:32 Misschien toch ook vermelden dat de Canon MP-E 65mm f/2.8 lens een zeer moeilijke lens is om buiten in de natuur te gebruiken. Heel klein scherpstelgebied, bij een beetje wind daardoor onbruikbaar, zonder statief heel moeilijk om een scherp beeld te krijgen.
Goed om te weten. Bedankt.
Paul eos7d schreefCOLON 13 Mei 2020 07:32 gebruik nu al meer dan 10 jaar een Canon 100mm f2.8 USM IS lens, een super goede lens die ik wel overal kan gebruiken.
Neem hem ook mee in de overweging. Bedankt.
Anoniem 4

Paul, dat ben ik helemaal met je eens. Ben er in mijn eerste post niet zo op ingegaan, omdat het alleen over een nieuwe camerabody ging.
In de reactie van TS kwam hij met de Canon MP-E 65mm. In het veld is het met dat objectief heel moeilijk werken.
Je ontkomt niet aan een degelijk statief en licht omdat je geen lange sluitertijden wil waardoor je de ISO moet gaan verhogen.
Dan heb ik het nog maar niet over extreme macro’s in de stijl van Marco Jongsma met 50 tot 80 keer ware grootte.
Voor macro heb ik ook de Canon 100mm f2.8 USM IS waar ik zeer tevreden over ben, met daarbij Canon MT-24EX voor licht.
Ook in de opmerkingen van Piet van Vroonhoven kan ik me helemaal vinden. Voortborduren met de Olympus familie is een goede, vertrouwde zaak.
Uit de reactie van Henk maak ik op dat hij toch wil switchen naar full frame, dus naar een ander merk dan Olympus.
Zo’n overstap is een kostbare aangelegenheid, weet ik uit ervaring. Canon is dan een optie, zeker als je je zinnen hebt gezet op de Canon MP-E 65mm.
Die kent maar weinig equivalenten. Juist bij dat objectief is licht een belangrijke factor.
Met een standaard reportage flitser ga je het niet redden. Dan kom je al gauw bij de Canon MR-14EX II Macro Ringlite flitser.
Qua camera is de Canon EOS R met EF-adapter een optie. Daar tel je 2000 euro voor neer, plus Canon MP-E 65mm van 1000 euro en een Canon MR-14EX II Macro Ringlite flitser voor 600 euro.
Daarmee zit je dan aardig in de buurt van het budget van 3500 euro.
Gebruikers-avatar
Piet van Vroonhoven
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1003
GeregistreerdCOLON 29 Mei 2007 17:05
WoonplaatsCOLON Druten

Hallo Henk,
Dat probleem van de beeldbreedte los je met een Full Frame sensor niet op. Dat is een kwestie van brandpuntsafstand in verhouding tot de sensor. bijvoorbeeld een 25 mm lens op mft geeft hetzelfde beeld als een 50 mm lens op FF. Dus je houdt over een verschil in dynamisch bereik en wat betere prestaties bij hoge iso waarden.
Als je het in extreem macro zoekt bestaat er voor APS-c en MFT een lens die alleen voor macro geschikt is, de Zhongyi Mitakon 20 mm F2.0 4.5× super macro. gewicht 230 gram en met een vergrotingsfactor van 4,5 bijna hetzelfde als de Canon MP E 65. Ik ben hier zelf serieus naar aan het kijken, maar ik heb er nog geen ervaring mee.
Voor de verlichting: Ik heb heel goede resultaten gezien bij macro met LED zaklampjes. Je zit heel dicht op het onderwerp, dus heel veel licht heb je niet nodig en je kunt precies zien wat je doet.

Wat je kunt overwegen is de olympus uitrusting te houden voor alles waar een lichte uitrusting handig is, zoals wandelingen, vakantie, familie en eventueel ook voor wildfotografie met telelenzen. Dan koop je er een full frame camera bij voor macro en (avond) natuurfotografie. Omdat een FF telelens al behoorlijk zwaar is, maakt het gewicht van de body niet veel uit. Je kunt dan ook naar een 5D of 6D kijken.
Voor de lenzen hierbij zou ik kiezen voor EF vatting, omdat deze ook met adapter op de olympus passen. (EF-R past niet)

Piet
Anoniem 4

Buiten de Canon MP-E 65mm zijn er inderdaad meer en goedkopere opties, maar geen enkele verslaat de Canon.
Als je echt voor dit soort macro foto’s gaat, wil je ook kwaliteit en dat kost geld. Het is en blijft altijd de vraag wat je wilt bereiken en wat je daar voor over hebt.
Als het gaat om het incidenteel maken van dit soort foto’s, dan volstaat een goedkopere versie. Wil je je er in specialiseren, dan kom je snel weer terug bij de Canon.
Zie hier een leuk artikel
https://petapixel.com/2019/12/10/a-comp ... ra-lenses/
O ja, ik was de balg vergeten. In het artikel komt ook een microscoop objectief aan de orde.
Het gaat mijn wensenlijstje voor macro te boven, ik heb genoeg aan mijn Canon 100mm f2.8 USM IS.
Nog even over licht. Inderdaad qua hoeveelheid heb je niet zoveel nodig. De Canon Macro Ring Lite MR-14EX II heeft maar een richtgetal van 14 en mijn Canon MT-24EX heeft 24.
Een LED zaklampje geeft voldoende licht, maar niet van de juiste kwaliteit. Dan kun je beter kijken naar een portable led paneeltje voor foto/video.
Daarvoor heb ik de Aputure AL-MX LED Light, oplaadbaar, met CRI boven 95, kleurtemperatuur van 2800-6500K, kan gedimd worden.
Kortom uiterst handig in de foto en/of videotas.
Anoniem 4

Het gebeurt steeds meer. Aanmelden met een fancy naam, een vraag stellen, vaak niet al te duidelijk, zodat je moet gissen wat nu de bedoeling is.
Dan knal je als trouw forumlid er maar een reactie in, hopend op wat verduidelijking.
Komt er een reactie waarmee je toch weer een andere richting in moet slaan.
Doe je weer je best om de helpende hand te bieden.
Vliegt er als het tegen zit nog iemand tussendoor met een DIY speelgoedoplossing.
Vervolgens hoor je helemaal niets meer van de vraagsteller.
Ach, je kunt slechts hopen dat er van de vele meelezers toch nog iemand wat van opgestoken heeft. 8) :mrgreen:
Gebruikers-avatar
frank
Canon shooter pro
Canon shooter pro
BerichtenCOLON 1454
GeregistreerdCOLON 02 Nov 2004 22:02
WoonplaatsCOLON Waalre

Illuminatus schreefCOLON 20 Mei 2020 21:02 Vervolgens hoor je helemaal niets meer van de vraagsteller.
Ach, je kunt slechts hopen dat er van de vele meelezers toch nog iemand wat van opgestoken heeft. 8) :mrgreen:
Hoewel ik bijna niet meer hier kom iedere dag herken ik mij door de jaren heen wel als een van de vele meelezers.
Dankjewel, ik heb er best vaak wat van opgestoken of meegepikt!

groetjes

Frank
BUTTON_POST_REPLY

Terug naar