Duitse Gentiaan

Voor alle macro en close-up foto's van bloemen, dieren en natuur

Moderators: Expositie Commissie, Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels over het plaatsen en bespreken van (natuur)foto's.
Gesloten
Gebruikersavatar
j.jennekens
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 14773
Lid geworden op: 03 jan 2008 22:32
Locatie: Kunrade/Voerendaal (Zuid-Limburg)

Vroeger mocht ook Krijtgentiaan gezegd worden omdat behalve een paar oude groeiplekken deze Gentiaan uitsluitend in het kalkgebied aan te treffen is.
Het is een deel van de Flora welke vanuit de laatste Ijstijd uit het gebergte door gletsjervorming hier terecht gekomen is. Het is een tweejarige plant: dwz dat ze in het eerste jaar voldoende reservevoedsel vormt om uiteindelijk in het tweede jaar in augustus te kunnen bloeien. Daarna overwintert alleen het zaad.
Gentianen welke in een kalkgraslandwei bloeien die te laat gemaaid wordt (eind augustus/begin september) kunnen plaatselijk sterk achteruitgaan in de volgende jaren omdat de zaadvorming door de te late maaibeurt niet kan plaatsvinden.
Wordt er echter eind juli, begin augustus gemaaid dan zal dit aanzetten tot rijkere vertakkingen met dezelfde rijdom aan bloemhoofden.
Bij ons in de buurt zijn er 4 groeiplekken in een straal van 3 km. Die kan ik bij wijze van spreken allemaal te voet doen in één keer. De laatste jaren is het wat minder maar 5-10 jaar geleden kleurden de kalkgrasland violet-paars in augustus.
Jammer genoeg heb ik de blauwe Franjegentiaan(zeer zeldzaam), een neefje van de Duitse Gentiaan, al 3 jaar niet meer gezien................... :( :( :(

1.
Afbeelding
2.
Afbeelding
3.
Afbeelding
"De ontwikkeling gaat door zonder dat er nog ontwikkeling aan te pas komt!"
"Niet iedere foto is een plaatje"
KLIK OOK EENS HIER
Gebruikersavatar
MarcoEOS550D
Moderator
Moderator
Berichten: 7703
Lid geworden op: 03 sep 2010 16:47

Dubbel, deze gaat dicht.
Eos 80D, EF 100mm L Macro IS USM, EF-S 10-22mm USM, EF-S 17-55mm IS USM, EF 100-400mm L IS USM, EF 50mm f-1.4 USM, Speedlite 320EX, RC-6, Powershot S120
Marco Weening Fotografie
Gesloten

Terug naar “Macro”