Aanvullende richtlijnen "natuur en landschappen"

Plaats hier je foto's waar je graag gerichte kritieken en op- of aanmerkingen op wilt krijgen

Moderators: Expositie Commissie, Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels over het plaatsen en bespreken van (natuur)foto's.
Gesloten
Gebruikersavatar
Moderator
Moderator
Moderator
Berichten: 129
Lid geworden op: 24 okt 2004 11:33

Beste natuur- en landschapsfotografen,

Voor de natuur fora (natuur en landschappen, dieren en macro) zijn een aantal aanvullende richtlijnen opgesteld. Dit omdat duidelijk moet zijn dat respect voor de natuur belangrijker is dan de foto.

1) Richtlijnen voor verantwoorde natuurfotografie
De rust en veiligheid van de natuur in al zijn hoedanigheden dient te allen tijden te worden gerespecteerd en gewaarborgd. Bij het beoefenen van natuurfotografie mag noch het leven, noch de levenswijze van dieren en planten in het gedrang komen. Daartoe hanteren wij de volgende gedragsregels:
  1. Bij de totstandkoming van natuurfotografisch materiaal dient de fotograaf verstoring van de natuur (plant en dier) te allen tijden zoveel mogelijk te vermijden.
  2. Planten en dieren worden gefotografeerd zoals ze voorkomen. Manupulatie (o.a. vangen, vasthouden, verplaatsen van dieren en/of plukken van planten of bloemen) voor fotografische doeleinden wijzen wij uitdrukkelijk van de hand.
  3. Extra willen wij de nadruk leggen op nestfotografie (hieronder wordt verstaan fotografie van nesten, rustplaatsen, holen, etc.). Omdat verstoring van dieren bij nestfotografie bijna niet te voorkomen is (ook omdat verstoring op het moment zelf niet altijd duidelijk is), willen wij beeldmateriaal uit nestfotografie op dit forum uitdrukkelijk niet toegestaan. Ook al weet je zeker dat er geen verstoring heeft plaatsgevonden: dit is voor de forumleiding niet controleerbaar. Verder moet je bedenken dat 'foto's zien doet foto's maken', wanneer veel nesten getoond worden kunnen mensen op gedachten komen waarbij misschien minder rekening gehouden wordt met het nest.
Bedenk dat het soms getuigt van grotere klasse de foto niet te maken (wanneer de omstandigheden niet toelaten dat de foto zonder ingrijpen en verstoring mogelijk is) dan wel.

De crew van EOSdigitaal behoudt zich ten alle tijden het recht voor foto's waarbij het vermoeden bestaat dat de bovenstaande gedragsregels niet of onvoldoende in acht zijn genomen zonder toestemming of overleg te verwijderen.
Gesloten

Terug naar “Feedback gevraagd”