Adapterring voor oude objectieven

Datastorage, flitsers, filters, macro, tassen, statieven en alle overige accessoires

ModeratorCOLON Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels.
BUTTON_POST_REPLY
Gebruikers-avatar
aspers
Canon shooter
Canon shooter
BerichtenCOLON 181
GeregistreerdCOLON 04 Jul 2006 11:32
WoonplaatsCOLON Beesel

Ik heb via een fotozaak een adapterring besteld voor de Canon EOS. Met deze ring kun je oude objectieven (42mm) op de EOS zetten. De adapter past perfect, maar de objectieven niet. De doorsnede 42mm is wel goed, maar de metalen objectieven hebben een aparte koppeling. De fotozaak kon niet achterhalen hoe deze koippelingen heten, en of daar ook een adapter voor is.

De objectieven zijn van een oude Minolta X300 SR camera. Weet iemand hoe deze koppelingen heten, en/of er een adapter voor is om deze op een Canon EOS 300 te gebruiken?
ceesdk
Canon shooter
Canon shooter
BerichtenCOLON 153
GeregistreerdCOLON 29 Jun 2005 17:34
WoonplaatsCOLON Hoofddorp
CONTACTCOLON

Je moet eens kijken op deze site, heb ik er ook eens een vandaan laten komen !


http://www.rugift.com/photocameras/m42_ ... apters.htm

groet,

Cees de Krijger
[url=http://www.airliners.net/search/photo.search?emailsearch=cj.dekrijger@quicknet.nl&sort_order=views&distinct_entry=true/]Airliners[/url]-[url=http://www.myaviation.net/search/search.php?uid=12280]myaviation[/url]-[url=http://www.airfleets.net/photo/?membre=23732]Airfleets[/url]-[url=http://www.jetphotos.net/showphotos.php?userid=21318]Jetphotos[/url]
www.airlinersweb.nl
Gebruikers-avatar
boels069
Redacteur
Redacteur
BerichtenCOLON 20267
GeregistreerdCOLON 04 Dec 2005 09:52
WoonplaatsCOLON Almere

aspers schreefCOLON...De objectieven zijn van een oude Minolta X300 SR camera. Weet iemand hoe deze koppelingen heten, en/of er een adapter voor is om deze op een Canon EOS 300 te gebruiken?
Hier vind je de handleiding in het Engels (even zoeken met Google!).
Daar staat in:
Minolta SLR bayonet (54 grd rotating angle); coupling for full-aperture metering and automatic diaphragma control with Minolta MD and MC lenses.
Dus even verder googelen met "minolta+eos+adapter".

Jan
Mijn fiets spoort beter dan ik.
dickb
BerichtenCOLON 1
GeregistreerdCOLON 21 Jul 2006 10:24

aspers schreefCOLONIk heb via een fotozaak een adapterring besteld voor de Canon EOS. Met deze ring kun je oude objectieven (42mm) op de EOS zetten. De adapter past perfect, maar de objectieven niet. De doorsnede 42mm is wel goed, maar de metalen objectieven hebben een aparte koppeling. De fotozaak kon niet achterhalen hoe deze koippelingen heten, en of daar ook een adapter voor is.

De objectieven zijn van een oude Minolta X300 SR camera. Weet iemand hoe deze koppelingen heten, en/of er een adapter voor is om deze op een Canon EOS 300 te gebruiken?
Er zijn veel adapters voor het gebruik van vreemde lenzen op Canon EOS camera's te krijgen. De adapter die jij hebt is waarschijnlijk een M42 oftewel p-draad adapter. Er zijn hele interessante M42 lenzen die je op deze manier kunt gebruiken (ik heb een Russische Helios 85 mm /1.5 bv.) Ook erg handig is deze adapter voor macrofotografie, omdat je dan een betaalbare m42 balg en (macro)lens kunt gebruiken.

Er zijn twee schroefdraden van 42mm in gebruik, p-draad en T(2) mount. De laatstgenoemde heeft een fijnere schroefdraad, 0.75 mm per winding ipv 1.0 mm voor de gebruikelijkere m42. T mount wordt voornamelijk gebruikt voor telescopen en grote telelenzen. Deze adapters zijn vrij dik, wel een centimeter, terwijl m42-eos adapters maar een paar mm dik zijn.

Maar dan, je vraag. De koppeling van oude Minolta handmatig scherp te stellen lenzen heet officieel SR bajonet maar wordt normaalgesproken aangeduid als MC of MD koppeling. Eigenlijk staat SR voor de bajonet en MC (meter coupled) en MD (meter double) voor de diafragma overbrenging. Er zijn geen commercieel verkrijgbare adapters om SR lenzen op je EOS te gebruiken.

De reden daarvoor is de afstand tussen het filmvlak/sensor en de bajonet van de lens, deze afstand wordt ook wel register genoemd. Bij EOS camera's is die afstand 44.0 mm, bij Minolta SR 43.5 mm. Dit betekent dat een Minolta lens op een EOS op zijn minst 0.5 mm verder van het filmvlak zit dan op een Minolta camera. De extra afstand heeft hetzelfde effect als een tussenring - je kunt iets dichterbij scherpstellen, maar niet meer op oneindig.

In theorie is het mogelijk om een adapter te maken waarmee scherpstelling op oneindig wel mogelijk is, maar dan moet er een lens ingebouwd worden en werkt de adapter als een teleconverter. Zo'n adapter is ooit gemaakt voor Minolta SR naar Minolta AF en voor Canon FD naar Canon EOS. Deze adapters zijn erg duur en door de optiek gaat de beeldkwaliteit achteruit.

Ik gebruik echter mijn Minolta SR lenzen vaak op mijn EOS 300d. Hiervoor heb ik twee soorten adapters. Bij een heb ik een m42-eos adapter gecombineerd met twee tussenringetjes, een m42 en een oude Minolta SR die daarmee vastgeklemd wordt. Handig in het gebruik, maar vanwege de dikte (zo'n 2,5 cm) alleen te gebruiken voor macrofotografie. Nu is dat mijn specialisme, dus dat komt goed uit.

De andere heb ik in China laten maken. Dit is een dun ringetje, dat om de Minolta bajonet valt en geen extra dikte toevoegt. Dus werkt de combinatie als een 0.5 mm tussenring. Dit betekent dat in theorie scherpstelling tot oneindig niet meer mogelijk is. De maximale instelafstand voor een 100 mm lens is 20 meter, van een 50mm 5 meter en bij een groothoeklens nog minder. In praktijk valt er nog wel meer in het scherptedieptebereik, maar het is een beperking. Met mijn SR sigma 400mm 5.6 APO kan ik overigens wel tot oneindig scherpstellen.

De extreem dunne constructie brengt een aantal beperkingen met zich mee:
- de adapter moet met een schroefje op de lens vastgezet worden
- de lens/adapter combinatie klikt niet vast op de camera, maar blijft door de stevige frictie zitten. Er is namelijk geen metaal waarin het gaatje voor het vastklikpinnetje gemaakt kan worden.
- de diafragmahendel van de Minoltalens kan een enkele keer net iets te lang zijn voor de spiegel van de camera. Het afvijlen van een mm lost dit probleem op en heeft geen invloed op de werking van de lens op een Minoltacamera. Tot nu toe heeft alleen mijn 50/1.4 MC een te lang pennetje gehad.

Al met al is het gebruik van deze adapter niet zo makkelijk als de m42 met m42 lenzen bv. Maar het is wel de enige manier om SR lenzen te gebruiken voor fotografie anders dan macrowerk.

Ik heb om de kosten binnen de perken te houden een paar extra adapters laten maken. Daarvan kun je er een kopen, voor 65 euro. Maar zoals gezegd, er zitten nogal wat haken en ogen aan, misschien is het aanschaffen van EOS lenzen voor jou een betere oplossing.

Voor andere cameramerken zijn adapters veel eenvoudiger te produceren en te gebruiken. Ik heb nog een paar adapters in de aanbieding:
M42-eos 25 euro
NikonF-Eos 45 euro
Olympus OM-eos 40 euro
Leica R-eos 50 euro

omkeerring (reverse adapter) EOS 58/55/52mm filterdraad 30 euro
BUTTON_POST_REPLY

Terug naar