daguerreotypie-camera

ModeratorCOLON Global Moderators

BUTTON_POST_REPLY
TeeJay
Shooter+
Shooter+
BerichtenCOLON 33
GeregistreerdCOLON 23 Apr 2006 07:30

Uit De Telegraaf:
Zou de nieuwe eigenaar ook een cash-back voucher hebben?

Oudste fototoestel ter wereld geveild
WENEN - Het oudste fototoestel ter wereld heeft op een veiling in het Oostenrijkse Wenen 588.613 euro opgebracht. Een anonieme onlinekoper verwierf de zogenoemde daguerreotypie-camera uit 1839 van de Parijse fabrikant Susse Frères.
Het is de hoogste prijs tot nu toe voor een fotocamera, meldden Oostenrijkse media zondag. Een Duitse hoogleraar had het apparaat in München op een zolder aangetroffen. Het bijzondere toestel lag daar sinds 1940.

Groet Tom
fistkikker
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 504
GeregistreerdCOLON 06 Jun 2006 18:03
WoonplaatsCOLON almere

Nog wat achtergrond: de tot dusver oudste commercieel geproduceerde camera was van de hand van de zwager van Daguerre himself. Daar zijn er nog een stuk of 10 van in de wereld.
Er zaten wat mysteries rond de primeur van die camera, want 10 dagen voor de intro van die camera was er in een krant een advertentie verschenen van een nieuwe camera van Susse Frère. Tot de vondst van deze camera was dat echter alles wat er van die camera bekend was. Dit is dus de eerste commercieel geproduceerde camera.
Dit exemplaar was in de 19e eeuw van een van de grondleggers van de Schneider fabriek in Kreutznach, die hem gaf aan een assistent die later prof was in Oostenrijk en iets deed met wetenschappelijke fotografie. Zijn zoon erfde 'm en stierf zelf in 2006. Dit komt van zijn zolder.
BUTTON_POST_REPLY

Terug naar