Nieuwe Photoshop PC (vervolg op Geheugenmodules)

Alles over computers, websites en software voor camera en PC.

ModeratorCOLON Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels.
BUTTON_POST_REPLY
Anoniem 4

Topic Geheugenmodules: http://www.eosdigitaal.nl/forum/viewtop ... 07&t=85009

In een dat topic heb ik aangekondigd een nieuwe PC te willen samenstellen, in het bijzonder voor foto/video-bewerking. In dat verband had ik een vraag over het daarin te gaan gebruiken geheugen.
Het leek mij wel aardig te laten horen wat het uiteindelijk geworden is en waarom:

a. Antec Midi Tower Performance One P-183 --- http://www.antec.com/Believe_it/product ... A==&lan=us

b. be quiet! DARK POWER PRO p8 900W --- http://www.be-quiet.net/be-quiet.net/in ... iteLang=nl

c. Asus P6X58D Premium (Intel® X58) Socket 1366 --- http://www.asus.nl/product.aspx?P_ID=wu ... templete=2

d. Intel Core™ i7-950 (4x3066 MHz) Socket 1366 --- http://ark.intel.com/Product.aspx?id=37150

e. Kingston HyperX 24 GB DDR3-1600 Hex-Kit (KHX1600C9D3K6/24GX) --- http://www.valueram.com/datasheets/KHX1 ... 6_24GX.pdf

f. MSI N470GTX-M2D12 (NVIDIA GeForce GTX 470) --- http://www.msi.com/index.php?func=prodd ... cat_no=130

g. OCZ Revodrive OCZSSDPX-1RVD0120 PCIe x4 (120GB) --- http://www.ocztechnology.com/products/s ... -ssd-.html

h. Western Digital VelociRaptor 3,5 inch SATA WD6000HLHX (600 GB) --- http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=821

i. Samsung 3,5 inch harddisk HD203WI (2TB) --- http://www.samsung.com/global/business/ ... del_cd=513

j. Plextor PX-B940SA (12 speed) Blu-ray Brander Serial-ATA --- http://www.plextor-digital.com/index.ph ... 940sa.html

k. Scythe Kama Reader 2 --- http://www.scythe-usa.com/product/acc/0 ... etail.html


De behuizing van Antec is één van de beste op de markt, goede afwerking, prima airflow, handige inbouwmogelijkheden en geluidarm.

Dark Power voedingen van Be Quiet zijn bij mij favoriet, vooral vanwege het hoge rendement en de modulaire opbouw. Gebruik ze al jaren naar volle tevredenheid. Komen bij vrijwel alle testen goed uit de bus.

Voor de combinatie moederbord/processor hecht ik persoonlijk aan het Intel platform. Heb daarmee prima ervaringen in zowel desktop, workstation als server, ondanks dat AMD goedkoper, zuiniger en koeler is.

Qua moederbord maak ik vrijwel altijd een keuze uit de merken Asus, Gigabyte en MSI, vaak ook in die volgorde. Keuze wordt voornamelijk bepaald door de functionaliteit. De keus valt meestal op Asus. Ook nu weer. Overwegingen waren vooral het maximale geheugen, SATA 600 en USB 3.0.

De processor was vooral een afweging tussen prijs en snelheid. De mooiste is natuurlijk de i7 980, maar de prijs is op dit moment nog extreem. Heeft in vergelijking tot de 950 zes kernen tegenover 4, maar nog weinig programma’s maken gebruik van 4 kernen, laat staan van 6. Photoshop CS4/5 zou zelfs vertraagd worden door de 6 kernen. De 950 is recent aanzienlijk in prijs gedaald en was daarmee voor mijn doel een uitstekende keuze.

Voor geheugen heb ik inderdaad een dure oplossing gekozen, maar als het om snelheid gaat, virtualisatie en veel geheugenvreters op de achtergrond, bereik je hiermee toch de meeste verbetering. OK 12 MB was ook wel genoeg geweest, maar af en toe moet je eens uit de band springen.
Zeker voor Photoshop is de keuze van een grafische kaart van groot belang. Voor foto- en vooral voor videobewerking heb ik in de loop der jaren een duidelijke voorkeur gekregen voor Nvidia boven ATI/AMD. Heb met de laatste nog wel eens het nodige te stellen gehad.
Voor Photoshop verdient Nvidia de voorkeur vanwege CUDA en de nauwe samenwerking tussen Adobe en Nvidia. Ook hier is de hoeveelheid geheugen belangrijk. De top was niet nodig want gamen doe ik in het geheel niet. De nog snellere kaarten gebruiken toch wel heel veel stroom. Qua merk maak ik meestal een keuze tussen Asus en MSI, meestal op basis van prijs, beschikbaarheid en functionaliteit.

Niet onbelangrijk in een PC is de opslag van gegevens. Als je snelheid wilt, kom je al gauw bij SSD, maar dat is niet voor alles geschikt. Het meest efficiënt is het met opslag van gegevens die niet snel wijzigen, nl. het OS en de te installeren programmatuur.
Met een SSD van 120 GB kom je dan een heel eind.
Ik heb na lang wikken en wegen gekozen voor de Revodrive van OCZ. Dat is een PCIe kaart met daarop in feite twee SSD’s van 60 GB die in Raid 0 zijn geschakeld. Deze combinatie biedt een enorme snelheid. De PCIe-bus is een stuk sneller dan de SATA-controller. Op dit moment is er niets sneller. Er is wel een nadeel: niet eenvoudig werkend te krijgen. Het vraagt behoorlijk wat kennis van PC-infrastructuren. Opstarten vanaf PCIe is namelijk nog niet erg gebruikelijk. Ook zijn niet alle moederborden geschikt.
Werkt het eenmaal dan is het onverslaanbaar.
Aan SSD kleven nog wel wat bezwaren. Je kunt niet even snel defragmenteren. Het is dus zaak alleen weinig wijzigende onderdelen op deze schijf te plaatsen. Persoonlijke bestanden die het OS standaard op de opstartschijf plaatst, moet je verplaatsen naar een andere schijf.
Ook de pagefile (grootte ongeveer gelijk aan het interne geheugen van de PC) moet je om die reden verplaatsen. Ook het hibernate-bestand verdient een andere plaats. Zelf heb ik die functie helemaal uitgeschakeld.

Voor opslag van dit soort tijdelijke bestanden gebruik ik een ultrasnelle harddisk. Volgens Western Digital de snelste ter wereld, de Velociraptor WD 6000HLHXvan 600 GB.
Inderdaad gigantisch snel en ideaal voor tijdelijke bestanden en o.a. als scratchdisk voor Photoshop. Verder gebruik ik deze schijf voor alle bestanden in bewerking. Zodra ze definitief zijn, worden ze verplaatst naar de definitieve opslag op een “gewone” harde schijf, in dit geval een simpele Samsung 2 TB met sata 300.
Op dit moment is er nog weinig reden om schijven van deze omvang met sata 600 aan te schaffen, want door de toegangstijden is de snelheidswinst minimaal.

Ook ik ben er aan gaan geloven, een Blu-ray speler en brander en dan nog vooral voor de brander omdat ik dan op een schijfje meer kan wegschrijven. Fotobestanden worden ook steeds groter en ook HD-video vreet ruimte. Dus maar in de buidel getast.

Het laatste onderdeel, de cardreader is een must en weinig spectaculair. Op USB 3.0 is er nog weinig, dus heb ik er een 2.0 genomen die op voorraad was. Aan die 12 euro kan ik me geen buil vallen. Komt er iets beters dat ik nodig heb voor steeds sneller wordende memory-cards, dan is het geen groot investeringsverlies.

Tot slot nog even. Het lijkt er op dat ik in alles voor snelheid ga en dat is ook wel zo, maar niet ten koste van stabiliteit. De meeste componenten nodigen uit om te overclocken, maar ik gebruik gewoon de standaard fabrieksinstellingen. Hogere voltages en meer warmte zorgen voor snellere slijtage en instabiliteit en daar zit ik niet op te wachten.

Als je hier over PC’s praat krijg je altijd de vraag: waarom geen Apple Mac. Wel, ik vind Apple mooi om te zien en het is gebruiksvriendelijk, maar het is te duur en qua samenstelling loop ik tegen beperkingen op. Bovendien heb ik geen vergelijkbare Apple Mac configuratie kunnen vinden.
Pieterr
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
BerichtenCOLON 6580
GeregistreerdCOLON 26 Jul 2009 19:49

Misschien nog leuk om te vertellen wat dit grapje gekost heeft.... :?:

Ziet er allemaal imposant uit! :idea:
Gebruikers-avatar
boels069
Redacteur
Redacteur
BerichtenCOLON 20267
GeregistreerdCOLON 04 Dec 2005 09:52
WoonplaatsCOLON Almere

Een systeem om van te smullen :wink:
Illuminatus schreefCOLON...maar nog weinig programma’s maken gebruik van 4 kernen, laat staan van 6. Photoshop CS4/5 zou zelfs vertraagd worden door de 6 kernen.
Met het "CPU Usage Gadget" onder W7-64 zie ik bij mijn systeem (Core i7 920) dat de meeste programma's en ook CS4 en W7-64 alle 8 threats gebruiken als het wat "lastig" wordt.
De vertraging zou alleen bij OS-X optreden.

Veel plezier er mee!
Mijn fiets spoort beter dan ik.
Anoniem 4

Ja, je ziet wel activiteit in alle kernen/threats, maar dat zegt nog niets over hoe effectief de threats functioneren voor de betreffende programmatuur.

Of de vertraging alleen bij OS-X optreedt, weet ik nog niet zo net. Ik heb daar tot op heden niets over kunnen vinden, noch bevestiging noch ontkenning.

In ieder geval ben ik heel erg blij met mijn systeem en hoop er enige jaren mee vooruit te kunnen.

Pieterr, de prijs van het systeem heb ik al snel uit mijn geheugen gewist, maar ik had er vast een aardige 5DmkII met leuk objectief voor kunnen kopen. Daar ga ik nu maar weer voor sparen. :lol:
HPteA
Canon shooter
Canon shooter
BerichtenCOLON 246
GeregistreerdCOLON 29 Nov 2008 11:13

Wat een systeem! :D

Vraag me alleen af waarom je zo'n grote voeding heb genomen?
In jouw geval zou een 600watter meer dan genoeg zijn geweest.

Persoonlijk zou ik als grafische kaart een GTX460 genomen hebben. Prestaties zijn bijna hetzelfde maar deze kaart heeft een wat gunstiger energie verbruik.

Voor de rest kan ik het, als het budget toereikend is :wink:, alleen maar met je eens zijn.
Anoniem 4

Je hebt gelijk v.w.b. het stroomverbruik van de 470 t.o.v. de 460. Ik heb dan ook lang zitten twijfelen tussen deze twee. Qua prijs maakte het niet eens zo veel uit. Uiteindelijk heb ik het geheugen de doorslag laten geven.

M.b.t. de voeding heb ik berekend dat 600 watt niet toereikend zou zijn als je ook nog enige reserve wilt houden. Alleen de 470 al gebruikt op volle kracht zo’n 225 watt en die kracht gebruik je nog wel eens bij video-rendering. Dan nog eens 130 watt voor alleen het moederbord. Vergis je ook niet in de rest van de onderdelen, geheugenmodules verstoken ook het nodige. Ik zou hebben kunnen volstaan met de DarkPower Pro 750 watt, maar mijn behuizing en voeding gaan meerdere configuraties mee. Die laatste 150 watt is verzekering voor de toekomst. Overigens vind ik dat je voedingen niet meer dan 75% moet belasten, ook de hoog rendements voedingen niet. Je krijgt alleen maar meer warmte die moet worden afgevoerd en dat kost ook weer stroom.
Jan59

Een heeeelll fraai systeem ! Mijn opmerkingen m.b.t. de samenstelling v.h. systeem ;

a. Deze kast heeft kabel-management en is dan ook heel mooi om er mee te werken. En s heeell goed afgewerkt !
http://www.alternate.nl/html/product/Be ... =Big+Tower

http://www.corsair.com/products/800d/default.aspx

http://www.youtube.com/results?search_q ... +800d&aq=3

b. be Quiet voedingen zijn inderdaad goed !
c. Asus moederborden zijn goed ! Heb zelf het simpele P6T boardje met een 920er er op zitten.

d. De Intel i7 920 heeft op dit moment de beste prijs prestatie verhouding. Betreffende de koeling heb ik de originele
niet in gebruik. Ik heb deze koeler er op zitten, is een joekel maar die koelt dan ook perfekt. Je kunt 'm zelfs bijna stil
maken door een laag toerental te kiezen. Of zelfs passief ! Dus zonder een ventilator, al vind ik dat niks toch kan het.

http://www.alternate.nl/html/product/CP ... =Processor

http://noctua.at/main.php?show=start

e. 24 Gb is goed voor elke toepassing op dit moment, incl een stelletje virtual machines van VMWare. Je kunt het
testen in Photoshop ! Pak een 21 megapixel afbeelding (een joekel van een foto) die ga je dus 90 graden draaien.
Doe het eens met 4 Gb RAM en daarna met 8 Gb en met 16 Gb en met 24 Gb. Met een systeem met 24 Gb kun je de
21 megapixel ook nog eens vergroten en draaien dat gaat dan als de gesmeerde bliksem.

f. Aardige VGA kaart ! CUDA compatible ? Dan heb je daar ook power zat !
g. Dat zal wel snel genoeg zijn, heel snel starten is leuk.
h. DIE zijn inderdaad het beste voor een snel systeem. Die zitten wel graag in grote towerkasten met goede koeling
(koele luchtstroom).

i. Zijn ook goed.
j. Bluray voor de PC is volgens mij een flop. De media zijn duur ! En wat HEEL belangrijk is : De re-writables zijn (te)
langzaam. 50 Gb volmaken duuuurt een kleine eeuwigheid. De gewone writeables zijn wel snel vol te maken.
Maar als backup is het duur en betrouwbaar ? Je kunt wel Bluray films kijken op de computer en zelf Bluray films maken
als je een van de Canon's hebt die kunnen filmen in HD formaat. Als backup gebruik ik een Buffalo NAS en een Synology NAS ;
De Buffalo NAS is omslachtig maar werkt goed ! De Synology NAS is echt heeelll simple in gebruik en werkt perfect !
Een NAS is ALLEEN handig als je een router hebt EN meerdere PC's. Met een PC koop je beter een USB Harddisk als backup media.

k. Is ook ok.

Ik zou dus ook USB 3 en S-Ata 600 weg laten. Het is nog te nieuw om het te gaan gebruiken op een PC die dagelijks gebruikt
wordt voor serieuze toepassingen. De drivers hebben pas het Beta stadium achter de rug.

Betreffende de voeding van je systeem nog even dit ; Een Enermax voeding van tussen de 550 en 600 watt is meer dan genoeg !
Mijn systeem heeft maar 2 x 2Tb aan harddisks, 3 x 2Gb aan geheugen, een GTS250 NVidia kaartje, en een i7 920 CPU en is dus
niks bijzonders. Maar...... soms speel ik wel wat roulette... en laat 'm op 4 Ghz lopen... dat kan die Enermax voeding aan !
En zo'n CPUtje trekt dan heel wat stroom ! Een zwakke voeding gaat dan ook bijna direct door de knietjes...
Voedingen van 800 watt of zo zijn alleen leuk voor een serverkast met meer dan 6 harddisks en 64 Gb RAM en DUAL CPU's.
Deze heb ik in gebruik ;
http://www.alternate.nl/html/product/Vo ... t+600+Watt

In deze winkel ga ik wel eens wat spullen halen voor een computer systeem. Ze hebben zelfs Nederlandse versie van Windows ! Is dus in Aken.
http://www.hiq24.de/index.php en deze http://www.computer-cash-carry.de/ccc/index.php
Anoniem 4

@Jan59
De Obsidian 800D van Corsair is inderdaad een heel mooie kast, maar wel heel erg duur. Voor mij is ie te groot, ik heb bewust voor een midi-tower gekozen. Dan moet je wel veel aandacht besteden aan de airflow. Overigens heeft de Antec ook kabelmanagement en is hij mede door de ophanging van harddisks erg stil.

Op mijn processor gebruik ik voorlopig de standaard bijgeleverde koeler. Ook heb ik de ventilators van de kast niet uitgebreid en ook geen extra koeling op de geheugenmodules.
Wel monitor ik regelmatig de temperaturen, maar omdat ik niet overclock en de tower niet al te vol zit, blijf ik ruim binnen de marges. Geldt ook voor de harddisks. Mochten de temperaturen gaan oplopen, dan zoek ik gepaste oplossingen.

Blu-Ray gebruik ik voornamelijk voor opslag van foto’s en video’s. Ik heb een Canon HD camcorder en wat daar uit komt, vult heel snel media.
Ach, ik zal wel eens kijken naar een Blu-ray film op de PC, maar alleen voor een snelle look. Ook DVD-films heb ik vrijwel nooit op de PC gezien. Daarvoor heb ik andere apparaten in huis.
Het is ook niet bedoeld als backup, want daarvoor heb ik een Windows Home Server en een Synology DS10110+ met raid 5.

Over de capaciteit van de voeding zal ik wel van mening blijven verschillen met diverse lieden op het forum. Ik tel gewoon het maximale stroomverbruik van alle componenten bij elkaar plus extra voor externe apparatuur (eSata, USB, firewire) en toekomstige uitbreiding.
Dit alles bij elkaar mag maximaal 75% van de voedingscapaciteit gebruiken. Natuurlijk weet ik ook wel dat al die marges bij elkaar niet echt nodig zijn, want je gebruikt nooit alles maximaal op hetzelfde moment. Het geeft me wel een zeker gevoel. Heb in de praktijk te veel ervaringen gehad met onverklaarbare problemen die uiteindelijk te wijten waren aan inklappende voedingsspanningen. Voor voedingen geldt ALTIJD: beter te ruim dan te krap.

De door jou gebruikte voeding is ook van zeer goede kwaliteit, maar als je twee top grafische kaarten in een systeem zet, heb je die voeding alleen al nodig voor die kaarten.
Hopelijk kunnen ze in de toekomst het stroomverbruik terugdringen, want als het zo door gaat moeten we gaan koelen met vloeibare stikstof. Maar met de beetje geluk kunnen we er dan ook moleculair in gaan koken. :lol:
Jan59

Aha, je hebt dus je huiswerk gemaakt ! (ervaring met die spullen). Betreffende software nog even dit, eventueel weet je dat ook al :roll:
Het gaat over een backup maken van de C:\ schijf of partitie. Ik gebruik al heel lang Acronis True Image. Kost niet veel maar is elke cent waard wat het kost !
Een normale setup van een PC duurt wel eventjes voordat ie gebruiksklaar is, enkele uurtjes ben je er wel mee bezig. Als je tussendoor geen fout maakt.
En als de zooi vast loopt en Windows niet meer wil... dan gaat er weer veel tijd verloren. Zoeken naar de oorzaak is vaak doelloos.

Dat kun je dus voorkomen met Acronis True Image, na de setup als alles werkt maak je een image backup. Op bovenstaande systeem is dat een kwestie van
enkele minuutjes. Als nu Windows niet meer wil ? Dan duurt het geen uren meer maar enkele minuutjes om de zaak weer in orde te hebben.
Maar ook als je eens een programma wil testen... en je wilt van dat programma af omdat het prul is. Even een restore en het systeem is weer clean.
Mocht je het programma goed vinden ? BEWAAR het 1e backup ! En maak een nieuw backup ! Ikzelf heb soms 4 versies van backups op m'n hardisks.
Kan ik altijd terug in de tijd ! Na een virus melding ook... even een restore... Er is ook Norton/Symantec Ghost is ook erg goed, dat programma is al heel wat
jaren op de markt. En als je dan een backup gaat maken, kies dan een andere harddisk dan de C:\ partitie of C:\ schijf ! Hoeft niet maar is wel heeeellll snel !
Anoniem 4

Na jarenlang gebruik van Norton Ghost ben ik twee jaar geleden overgestapt op Acronis True Image Home. Tot nu toe ben ik een tevreden, regelmatige gebruiker daarvan.
Daarnaast gebruik ik voor sommige taken ook nog Cobian Backup. De PC's worden automatisch gebackuped naar Windows Home Server. Data op de PC's en/of op de Synology en de WHS. Handmatige images en Backups op de Synology. Plus extern HD in kluis. Misschien allemaal iets te veel van het goede, maar ik hou van zekerheid.
Jan59

Zekerheid, dat heb ik ook graag en heel veel ervan ! (daarom ook de dure geheugenkaartjes voor mijn camera).
En inderdaad Acronis werkt heel goed !
Het maken van een image backup (vanuit DOS mode !) gaat lekker snel van de ene harddisk naar de andere.
Vanuit DOS mode, dus opstarten m.b.v. een CD of DVD die aangemaakt is met Acronis True Image, is beter dan vanuit Windows een backup maken.
BUTTON_POST_REPLY

Terug naar