Technieken bij Sport - Honkbal

(niet voor vragen, hier alleen tutorials)

ModeratorCOLON Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels.
BUTTON_POST_REPLY
ArieScanner
Canon shooter+
Canon shooter+
BerichtenCOLON 608
GeregistreerdCOLON 02 Apr 2007 17:00
WoonplaatsCOLON Amsterdam
CONTACTCOLON

Inleiding
Het fotograferen van honkbalwedstrijden is een wat gevaarlijkere bezigheid dan bij andere sporten. Het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat de bal fout worden geslagen en deze in het publiek terecht komt. Je moet dus vanaf de worp van de pitcher (de werper) altijd goed op de bal blijven letten, want een harde honkbal op je pan of op je camera, dat wil niemand. Om een honkbalveld is er dus altijd een hek, maar je kan even goed foto’s maken. Zoals bij HCAW in Bussum de mogelijkheid om je camera te installeren boven een dugg-out, waar je geen last heb van een hek. Bij Amsterdam Pirates heb je die mogelijkheid ook (en vast bij nog wat andere hoofdklasse clubs). Waar je ook mooie foto’s kan maken is door het hek, achter de scheidsrechter en catcher (achtervanger). Nadeel is wel dat je door een hek heen moet fotograferen, maar de compositie wordt dan wel erg mooi (zie voorbeeldfoto #1).

#1
Afbeelding
Brandpunt: 95mm- F1/1000- overzicht veld

Composities
Honkbal is een snelle sport, waardoor je altijd op de bal moet letten om zo de actie te fotograferen. De slagman is het interessantste onderwerp, want hij brengt het spel in beweging. Probeer de slagman ‘in zijn gezicht’ te fotograferen, maar ook vanaf de rugkant kan soms mooie plaatjes geven (zie voorbeeldfoto #2). Maar er zijn ook slagmannen die links slaan, dus aan de andere kant. Om toch ook foto’s van de linkse slagmensen te maken, moet je dus verplaatsen. Probeer zijn rugnummer te onthouden, zodat je, terwijl de slagman inslaat (voordat hij daadwerkelijk aan slag komt) vast kan verplaatsen naar de andere kant van het veld. Je kan de slagman fotograferen met de catcher (de achtervanger) op de foto of eventueel met de scheidsrechter erachter. Hierin kun je variëren en is het vooral voor jezelf uitvinden wat het leukste is (zie voorbeeldfoto’s). Als je achter de catcher gaat staan, achter het hek (backstop geheten), dan kan je de gehele actie mooi in beeld brengen. Je schiet dan namelijk een foto waar de slagman, de catcher, maar ook de pitcher (de werper) opstaat. Het mooiste is dan als je het moment timed als de slagman de bal op de knuppel krijgt (de pitcher is dan immers nog in zijn gooibeweging). Als je achter dat hek staat, kan je ook mooi inzoomen op de pitcher. Probeer dan het moment te fotograferen dat hij de bal los laat (zie voorbeeldfoto 3). Het gaat, zoals je ziet, vooral om de timing. De pitcher, catcher en slagman zijn het interessantste om te fotograferen, maar probeer ook de acties op de gevoelige plaat te krijgen.

#2
Afbeelding
Brandpunt: 140mm - 1/1600 - Hit (rugkant)

#3
Afbeelding
Brandpunt: 220mm - 1/800 - Pitch (door het hek)-Crop

Technisch gebabbel
Voor honkbal is een telezoom objectief sterk aanbevolen met een brandpunt van minimaal 200mm. Zo kan je namelijk van je standplaats zowel de slagman, de pitcher als de acties in het veld mooi op beeld krijgen. Zelf gebruik ik een EF 70-300mm IS lens en deze is zeer geschikt. Een ander mooi objectief is de EF 70-200mm en dan het liefst ook met IS, want deze is nog wel eens handig als je volledig inzoomt. De lichtsterkte maakt weinig uit, de wedstrijden worden namelijk vrij snel afgelast als het slecht weer is en honkbal is echt een lente/zomersport.

Wat het makkelijkste is om je camera in te stellen op stand Tv, zodat je zelf de sluitertijd instelt. Laten we ervan uitgaan dat je een wedstrijd fotografeert rond een uur of 14.00 (zoals de voorbeeldfoto’s). Voor de pitcher neem je een hoge sluitertijd in, zodat de bal nog enigszins scherp blijft (hoeft niet helemaal want de snelheid mag wel zichtbaar zijn). 1/800 minimaal, ook weer van die casus van 14.00 uur uitgaande. Het hangt ook af van de snelheid van de pitcher, want aspirantenpitchers bereiken maximaal een snelheid van 60 km/uur, terwijl de senioren een snelheid kunnen bereiken van 150km/uur. Werk met een ISO van 100 of 200, ook weer afhankelijk van het weer/bewolking. Voor slagmannen raad ik een sluitertijd van minimaal 1/800 aan. Ook deze actie gaat heel snel en als het weer het toelaat zou ik naar een sluitertijd gaan van minimaal 1/1000. Een beetje bewegingsonscherpte van de bal heeft juist zijn charmes en toont de snelheid van de sport.

#4
Afbeelding
Brandpunt: 135mm - 1/800 - Hit (gezicht)

Doos and doonts
Do’s:
- Probeer een hele actie/beweging op de foto te zetten, zodat je thuis zeker weet dat eentje op het ‘moment supreme’ is gemaakt (bijv. de slagbeweging, de gooibeweging van de pitcher of de actie in het veld)
- Probeer de loper vanaf het eerste honk te volgen als hij naar het tweede honk rent. Vaak maakt hij namelijk een sliding en dat is bijzonder fraai voor de foto
- Lees de regels van te voren en bekijk foto’s op internet. Sommige situaties kan je van te voren zien aankomen, maar dat is vooral een kwestie van veel oefenen en kijken
- Probeer momenten als overleg van de coach met de pitcher ook vast te leggen.

Dont’s:
- Ga niet bij het outfield staan, hier gebeurt namelijk meestal het minst interessantste (wat vangballen en de bal moet hier vaak zo snel mogelijk weer terug worden gebracht naar het binnenveld)
- Sowieso niet flitsen (zie uitleg bij andere sporten)
- Foto’s zonder bal tonen bijna nooit actie (daar draait het spel immers om), probeer de bal dus altijd te volgen (ook voor je eigen veiligheid)
- Maak geen schuine foto’s (om iets origineels of ludieks te doen), naar mijn mening verpest dit altijd de actie/foto

Afbeelding
Brandpunt: 135mm - 1/320 - Veldactie (korte stop, tussen honk 2 en 3, krijgt veel ballen)

Tot slot:
In Nederland wordt elk weekend op zaterdag en zondag een wedstrijd gespeeld op het hoogste niveau. De ene club speelt elk weekend twee keer tegen de andere club, zowel uit als thuis. Om te kijken wie, wanneer speelt kan je terecht op NOS-teletekst pagina 631. De wedstrijden beginnen meestal om 14.00 uur.

Afbeelding
Brandpunt: 300mm - 1/800 - Pitch (door het hek)
Laatst gewijzigd door 1 op ArieScanner, in totaal 23 keer gewijzigd.
[size=75]www.persmoment.nl
Twitter:@persmoment

Canon EOS 7D & 40D (incl. grips)- Canon EF 16-35mm F2.8 L- Canon EF 17-40mm F4.0 L- Canon EF 70-200mm F2.8 L- Canon Speedlite 430EXII- Lowepro Stealth Reporter 400AW & Mini Trekker Classic[/size]
BUTTON_POST_REPLY

Terug naar