Extenders, Teleconverters

Moderator: Global Moderators

Forumregels
In dit (sub)forum gelden aanvullende huisregels.
Gebruikersavatar
jvanarkel
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Berichten: 6618
Lid geworden op: 23 jun 2006 15:27
Contacteer:

Na lang en iedere keer weer de vraag over converters te zien dacht ik dat het tijd werd om een sticky te maken mbt converters/extenders. Ik zou het op prijs stellen als deze net zo aangevuld wordt op een positieve manier zoals het sensorreinigings sticky.

-------------------------------------------------------------------------------------

Teleconverters/Extenders

Teleconverters of Extenders (verder TC genoemd) zijn een goedkope manier om met een bestaande lens meer brandpunt afstand te verkrijgen. Voorbeeld een 50mm F1.8 MkII kan met een TC met een verlenging van 1.4x als een 70mm gebruikt worden en die heeft dan ook daadwerkelijk 70mm gekregen. Dit is wat anders dan de ‘Cropfactor’.

Camera’s met een crop sensor formaat APS-C: EOS 300D, 350D, 400D, 450D, 500D, 550D, 600D, D30, D60, 10D, 20D, 30D, 40D, 50D, 60D en de 7D hebben een crop factor van x1.6;
Camera’s met een crop sensor formaat APS-H: EOS 1D, 1D MkII, 1D MkIIn, 1D MkIII en de 1DMkIV een crop factor van x1.3;
Camera’s met een FullFrame formaat sensor: EOS 1DS, 1DS MkII, 1DS MkIII, 5D en de 5D MkII hebben geen crop of ‘verlengings factor.

Zoals al aangegeven is het een goedkopere manier om aan extra millimeters te komen wanneer je net even wat meer bereik wilt hebben maar niet over een dergelijke lens beschikt.

Het voordeel is dus dat je bijvoorbeeld met een EF 300L f/4 IS tijdelijk een EF 420L f/5.6 IS krijgt met een 1.4 TC of een EF 600L f/8 IS met een 2.0 TC.

De keerzijde is dat de kwaliteit van de te nemen foto minder kan worden, en dit is afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte lens en TC. Dit omdat je extra glas en andere zaken tussen je lens en de sensor plaatst en wat voor filters Ed. geldt, geldt natuurlijk ook voor TC’s.

Een goede kwaliteit is dus een must omdat de overall kwaliteit al afneemt en de keuze voor een TC al gedaan is omdat je het geld niet hebt of er niet voor over hebt voor een lens met het gewenste aantal MM’s. Daarnaast vermindert de lichtdoorlaatbaarheid, maar daar komen we nog op.

Een goedkoop Merk zegt echter niet iets over de kwaliteit op voorhand. Net zoals Sigma, Tokina en Tamron goedkopere lenzen kunnen aanbieden, dan de huismerk lenzen, heeft dit niets met mindere kwaliteit te maken, tenminste niet altijd. Door dat deze leveranciers hun producten voor Canon, Nikon, Pentax, Sony Ed maken kunnen zij meer aantallen produceren waardoor de kosten p/s lager worden en dus de verkoopprijs lager kan liggen dan een vergelijkbaar artikel van bijvoorbeeld Canon.

Is het dan wel interessant om een TC te gebruiken? Jawel, soms heb je de extra millimeters nodig en dan is een TC erg prettig. Wanneer je vaker hiervan gebruik gaat maken, kies je er vaak voor om een nieuwe lens te kopen met de gewenste brandpunt afstand. Omdat hiervan de kwaliteit toch beter is. Keerzijde zijn dan wel de hogere kosten. En dat is dan ook voor velen een reden om voor een TC te kiezen.

Een gemiddelde fotograaf heeft een lens voor dichtbij, b.v. 17-55mm, en een voor het vastleggen van zaken die verder weg liggen een 70-300mm. Eventueel aangevuld met nog een paar primes (vaste brandpunt) lenzen. Naarmate je meer een specialisatie krijgt, kies je een lenzen set die meer aansluit bij jouw soort fotografie en de daarvoor benodigde zaken.

Wanneer je een 70-300 gehad hebt en een bv 70-200 L (F4/F2.8 ) hebt dan wil je af en toe graag weer die 300mm hebben. Dan is een 1.4 TC een uitkomst, want ook al is dit uiteindelijk niet 300mm maar 280mm. Maar het maakt soms net uit of je die vogel/sporter/auto/etc. beeldvullend hebt en je achteraf niet hoeft te croppen en te vergroten met meer kans op ruis Ed.

Dus eigenlijk zou iedere fotograaf een TC moeten hebben? Nee, want een lens met het gewenste brandpunt afstand, of dit nou een lens met een vast brandpunt of een zoomlens is, is toch beter dan welke lens met een TC. Verder zijn er kwaliteits verschillen en heb je te maken met de verlengingsfactor van de TC en de lichtsterkte van de te gebruiken lens.

TC’s komen voor met de volgende verlengings factoren. 1.4, 1.5, 1.7, 2.0 en 3.0. Van alle TC’s komen de 1.4 en de 2.0 het meest voor. De 1.5 de 1.7 komen voor bij Kenko en Soligor TC’s maar die zijn van een mindere kwaliteit (komen we later op terug bij de voorkomende modellen). De 3.0 komt wel voor maar zal maar op heel weinig lenzen te gebruiken zijn. Dit heeft niets met fysieke koppeling te maken maar met lichtsterkte van de te gebruiken lens. Daarnaast, voor zover bekent, worden deze alleen geleverd door Kenko/Soligor. Canon, Sigma Tokina Ed maken in principe alleen de 1.4 en de 2.0 TC’s. De verlenging spreekt voor zich. Een 100mm lens wordt respectievelijk een 140mm of een 200mm.

Mooi zou je denken. Ook al neemt de kwaliteit iets af, een 100mm die met een 2.0 TC een 200mm wordt, wordt dan wel erg interessant. Daar zit echter nog een keerzijde aan. Een TC met een verlengingsfactor van 1.4, reduceert tevens de lichtsterkte van de lens met 1 stop. En een 2.0 TC zelfs 2 stops. Dus niet alleen de lens kwaliteit neemt af maar de lichtsterkte ook. Dus focussen wordt moeilijker (als de externe lichtomstandigheden minder zijn) en boven de F waarde van 5.6 (behalve de EOS 1D(S) en de analoge 3 en 1 series) zullen de meeste camera’s met TC en lens niet meer met autofocus kunnen werken. Dit staat niet vast want in omgevingen waar heel veel licht is zou de autofocus boven de F5.6 toch werken. (Ik heb zelf de ervaring met een 1.4 TC van Soligor en een Sigma 70-300 DG lens die dus een 420mm werd met een lichtsterkte van F8, werkend met autofocus, in de zomer overdag, met veel zon.) Echter kun je ervan uitgaan dat standaard zoom lenzen die veel gebruikt worden, zoals de Sigma, Canon Ed 70-300mm zeker over de F5.6 gaan en dus niet of nauwelijks focussen en dus een Manual Focus lens wordt. Dit is echter geen probleem als je statische objecten gaat fotograferen. De brandpunten die je dan krijgt zijn zo wie zo brandpunten die een statief vereisen en dus kun je met manual focus en een statief en langere sluitertijden mooie platen schieten en zelfs met IS is dit moeilijk maar niet onmogelijk.

Het wordt dus pas interessant als je een lichtsterke lens hebt met een waarde van F4 of minder over het volledige zoom bereik of een met een primelens met dergelijke karakteristieken. Je ziet ze daarom vooral bij professionele fotografen omdat zij dan minder lenzen mee hoeven te nemen en een meer flexibele configuratie aan lenzen bij zich kunnen hebben. Daarnaast spelen gewicht en aanschafprijs natuurlijk ook en rol, zelfs voor professionals.

Wanneer je bijvoorbeeld een veel voorkomende EF 70-200mm L F4 hebt en je gebruikt een TC met een verlengingsfactor van 1.4, dan heb je een bereik van 70-280mm (70-200mm+98-280mm). Maar wel met een constante F waarde van F5.6 op het bereik van 200-280mm met autofocus en het gewicht en de prijs (los van de kostprijs van de TC zelf natuurlijk) van een EF 70-200mm L F4. En als je een EF 70-200mm L F2.8 hebt is dit een lens met dezelfde waarden op een lichtsterkte van F4. Sterker nog deze lens kan met een 2.0 TC zelfs gebruikt worden omdat de F waarde op F5.6 blijft en dus autofocus behoudt, maar wel een bereik heeft gekregen van 70-400mm (70-200mm-140-400mm) en dezelfde eigenschappen, licht in gewicht etc.

Er werd al aan gerefereerd aan de vermindering van kwaliteit die plaats vindt door het gebruik van een TC. Afgezien van de vermindering van de lichtsterkte, plaats je ook extra glas. En net zoals wat voor het gebruik van filters geldt, geldt dit ook voor TC’s; hoe minder hoe beter, en hoe beter de kwaliteit, hoe minder nadelig effect dit heeft op het eind resultaat.

Het is dus van belang om een goede TC te kopen, en die hoeft dus niet van het huismerk te zijn waar ook de camera en de lens van zijn, of extreem duur te zijn. Net als velen gebruik maken van Sigma, Tokina en Tamron lenzen, vanwege de kwaliteit/prijs verhouding, zo geldt dit ook voor TC’s. Wel is het zo dat sommige TC’s iets meer hebben dan anderen. Zo heeft Canon haar TC’s voorzien van een weathersealing, waardoor ze in combinatie met weathersealed lenzen en body’s, ze een voordeel hebben tov andere merken ivm natuurfotografie of buiten fotografie in slechte, natte of stoffige omgevingen. De keer zijde is dat ze deze TC’s maken voor bepaalde lenzen en dat ze dus niet op alle lenzen passen.

Verder is van belang te weten dat de leveranciers Kenko/Soligor/Tamron dezelfde TC’s leveren onder eigen naam. Ze zijn identiek alleen hebben verschillende namen en kleur. Kenko levert (nog) TC’s in het wit zodat ze beter passen optisch bij de Witte L lenzen. Maar ze zijn dan net zo goed als de zwarte uitvoering. Verder zijn deze leveranciers een stapje verder gegaan. Zij leveren TC’s ook in een discutabele MC4 en MC7 kwaliteit. Deze zijn alleen interessant als een echt een TC wil hebben en er echt geen geld aan wit uitgeven, de kwaliteit is echter dramatisch slecht en worden vaak in een impuls gekocht. Achteraf baalt men hiervan en daarom verdwijnen deze vaak onder in een la, want niemand wil ze hebben ook niet via marktplaats.nl etc. Wat Kenko/Soligor weer wel siert is dat de TC’s niet alle informatie doorgeven over de TC waardoor de camera voor de gek gehouden wordt en er vaak toch met autofocus gewerkt kan worden bij onvoldoende licht, boven de lichtsterkte van F5.6. De lichtmeter in de camera bepaald dan dat er genoeg licht is en de camera weet niet beter dat F5.6 de maximale lichtsterkte is van de gebruikte lens. Een voordeel dus en ook nog voor relatief weinig geld.

Hieronder komen de meest voorkomende TC’s aanbod met hun meer en minderwaardes.

Canon.

Canon noemt de Teleconverter: Extender en heeft er twee TC’s in haar assortiment. Te weten: Extender EF 1.4x III
Extender EF 2.0x III
Er zijn ook MkI en MkII varianten nog te verkrijgen, nieuw of gebruikt maar er zit weinig verschil in de beide versies. Ze zijn beide weathersealed. Ze passen op alle L lenzen, Vast of Zoom vanaf een brandpunt afstand van 135mm. Ze passen dus niet op andere lenzen en zeker niet op Sigma, Tamron, Tokina Ed. Ze passen ook niet op de EF-S lenzen. Dit komt doordat er aan de lenskant een opstaande rand zit die dus achter in de lens moet passen. Dit is o.a. gedaan om de TC’s te kunnen gebruiken op de betere kwaliteit lenzen, waardoor mindere kwaliteit onder Canon lenzen niet zou kunnen voorkomen. De MkIII varianten schijnen nog beter te zijn optisch en voorzien van nog betere coatings tegen reflecties ed. Echter zijn er maar marginale verbeteringen tov de MkII. Ik zelf heb geen MkIII verise om dit tet staven. Daarbij zijn de MkIII varianten 2x zo duur als de MkII varianten die om en nabij de 250 euro waren en de MkIII versie liggen om en nabij de 450 euro.
http://www.canon.nl/For_Home/Product_Fi" onclick="window.open(this.href);return false; ... /index.asp

Voordelen:
Goede optische kwaliteit
Weathersealed
Robuuste bouw
Ideaal voor de L lenzen van Canon

Letop! De Sigma 100-300 f/4 blijkt (voorlopig :) ) als enige non Canon toch te passen op een Canon EF 1.4!

Nadelen:
Passen niet op alle lenzen van Canon en zeker niet op andere merk lenzen
Relatief duur
Past op EF-S lenzen überhaupt niet


Sigma.

Sigma heeft ook 2 Teleconverters in haar assortiment. Te weten de:
APO TELE CONVERTER 1.4x EX
APO TELE CONVERTER 2x EX
EX staat voor de beste kwaliteit die Sigma levert, vergelijkbaar met de L(uxe) lijn van Canon. Verder zijn ze voor zien van APO glas welke CA moet voorkomen of zoveel mogelijk moet voorkomen.
http://www.sigma-benelux.nl/products/acc/" onclick="window.open(this.href);return false;

Voordelen:
Goede optische kwaliteit
Robuuste bouw
EX kwaliteit

Nadelen:
Schijnen niet op alle lenzen te passen binnen de Sigma lijn en ook niet op alle Canon lenzen
Past op EF-S lenzen überhaupt niet
http://www.sigma-photo.co.jp/english/su" onclick="window.open(this.href);return false; ... itr.htm#02


Soligor/Kenko/Tamron.

Soligor heeft een aantal TC’s in haar assortiment. Soligor maakt gebruik van HOYA als glas leverancier en dus kun je van de beste kwaliteit van hun TC’s in ieder geval ervan uit gaan dat daar top glas in zit. In de mindere kwaliteit TC’s zit niet altijd HOYA glas in maar in de meeste gevallen wel, echter het aantal en de kwaliteit van de lenzen die er in zitten zijn echt minder. Het betreft hier de MC4 en MC7 varianten. De benamingen veranderen nogal en er zijn nog een hoop vorige modellen in de schappen bij leveranciers die net iets afwijken van de benamingen op de site van Soligor. Echter de 1.5, 1,7 varianten en de TC’s met een 4 of een 7 of MC of D/C in de naam zijn niet aan te raden. De enige aan te raden Soligors zijn de DG PRO varianten in zowel de 1,4 als de 2,0. (DG is hetzelfde als de DG bij andere lenzen. Dit is een soort ontspiegelings coating op de lenzen om spiegeling die op de sensor van een digitale SLR camera zou kunnen ontstaan, te voorkomen.) De 1.4 DG Pro komt in een aantal vergelijkings testen als beste TC er uit. Zelfs beter dan de Canon 1,4II maar het hangt erom. Je kunt ervan uitgaan dat ze eigenlijk gelijk zijn in optische kwaliteit.
http://www.traumflieger.de/objektivtest" onclick="window.open(this.href);return false; ... _check.php
http://www.traumflieger.de/desktop/tele" onclick="window.open(this.href);return false; ... rtest2.php
http://www.nikonlinks.com/articles_tele" onclick="window.open(this.href);return false; ... review.htm
http://homepages.tig.com.au/~parsog/Guy" onclick="window.open(this.href);return false; ... erter.html
Verder zijn de Tamron en de Kenko TC’s dezelfde, dus dezelfde kwaliteit en het zelfde uiterlijk, alleen zijn de type aanduidingen soms anders.
http://www.tamron.com/lenses/prod/teles.asp" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.tamron.com/lenses/prod/proteles.asp" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.sigma-benelux.nl/products/acc/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://secure.soligor.com/index.php?id=104&L=1" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thkphoto.com/products/kenko/slrc-01.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thkphoto.com/products/kenko/slrc-02.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.thkphoto.com/products/kenko/slrc-03.html" onclick="window.open(this.href);return false;


Soligor:

• DG PRO 1.4x
• DG PRO 2.0x
• C/D4 1.4x (wel verkrijgbaar, maar wordt niet meer geproduceerd) (*)
• SQH 1.5x (wel verkrijgbaar, maar wordt niet meer geproduceerd) (*)
• C/D4 1.7x (wel verkrijgbaar, maar wordt niet meer geproduceerd) (*)
• C/D7 2.0x (wel verkrijgbaar, maar wordt niet meer geproduceerd) (*)


Kenko:

• Kenko PRO 300 3.0x (witte uitvoering)
• Kenko PRO 300 2.0x (witte uitvoering)
• Kenko PRO 300 1.4x (witte uitvoering)
• AF 2x Teleplus MC7(*)
• K1.5 AF SHQ DG(*)Tamron:

• AF 1.4x(*)
• AF 2.0x(*)
• SP AF 1.4x Witte uitvoering
• SP AF 2.0x Witte uitvoering


Het is dus verstandig om TC’s alleen op betere, lichtsterke lenzen te gebruiken. Wanneer je boven de lichtsterkte van F5,6 komt gebruik dan een statief. Dus je kunt ze wel op kwalitatief minder lenze gebruiken maar verwacht niet de allerbeste resultaten. Als je dat wilt moet je of betere lenzen huren of kopen met het gewenste brandpunt afstand of meer tijd nemen bij het nemen van foto’s. Dit is echter vrijwel onmogelijk bij bewegende objecten.

De TC’s met (*) zijn echt af te raden. De glas kwaliteit is echt niet goed.
• De Soligor DG PRO 1.4x
• Kenko Kenko PRO 300 1.4x
• Tamron SP AF 1.4x

Zijn identiek, erg goed, passen bijna overal op geven niet alles door en dus makkelijk bruikbaar. Als je een willekeurige lens hebt behalve een EF-S lens, dan is dit de keuze in de 1.4x variant. Als je echter al een Canon L lens hebt en je veel buiten in nare, natte, droge, stoffige omstandigheden moet fotograferen is de eigen Canon Extender EF 1.4x II of de EF 2.0x II een aanrader. Heb je een dure EX lens van Sigma en ga je net zoals bij de L lenzen van Canon ze alleen hierop gebruiken dan is ook hier het eigen merk aan te raden. Maar voor alle gevallen geldt, als je de TC voor meer lenzen wilt gebruiken en niet de outdoor in de slechtste omstandigheden hoeft te betreden dan is de Soligor 1.4x DG PRO absoluut onverslaanbaar.

Canon Mk I Vs. MkII Versie verschillen:

• Beide modellen zijn nu Weather sealed
• De 2X heeft een complete optische vernieuwing tov de MkI
• De 1.4X is optisch gelijk gebleven op een paar nieuwe coatings na.
• De MkII 2X kan nu gebruikt worden in combinatie met een 1.4. Dit was met een MkI versies niet mogelijk. (***)
• Extenders veranderen de minimale focus afstand van een lens niet.
• De Canon 1.4II en de 2.0II passen ook op de tilt and shift lenzen van Canon.


(***) Het Stacken van Extenders is nu mogelijk en wel in deze vorm. De EF 1.4MkII aan de body kant en de EF 2.0MkII aan de lens kant. Andersom past niet en het kan dus ALLEEN met de MKII varianten!

TS-E 24MM F/3.5L Wordt echter sterk afgeraden
TS-E 45MM F/2.8
TS-E 90MM F/2.8
MP-E65mm f2.8 1-5X Macro
Als ook de EF 100-400L USM

En als laatse iets wat ik niet vertaald heb maar zo geknipt, de rest is echt van mijzelf. Maar dit is toch voor de nerds :)

Additionally, EF Extenders reduce lens drive speed. The EF 1.4x or 1.4x II reduces lens drive speed by approximately 50~67% depending on the lens in use.
The EF 2x or 2x II reduces lens drive speed by up to approximately 75%.
This speed reduction gives the AF system more time to detect focus. This can be helpful since the depth of focus is reduced with the longer effective focal length and the chance of defocus increases. However, the reduced tracking speed and smaller maximum apertures caused by the use of Extenders can be a disadvantage with fast moving subjects, particularly in low light.

Toevoeging van SanderL aangezien hij het al meer dan 10x heeft medegedeeld :) Het betreft informatie mbt tot het afplakken van contacten om zo op een niet 1D(s) series body toch AF, mits veel licht en mits maximaal f/5.6, te hebben.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
10 contacten op een convertor, exif wordt doorgegeven. AF wordt door consumer en prosumer bodies uitgeschakeld. Minder contacten ( meestal 7) exif wordt niet correct doorgegeven, de body wordt genept en 'ziet' de Convertor niet. AF blijft werken (mits nominaal f5.6 of lager). Vandaar ook het afplakken van de contacten bij een convertor met 10 contacten.

Overigens geld bovenstaande alleen als het objectief 10 contacten heeft. Er zijn objectieven met minder contacten, dan maakt het niet uit welke convertor er gemonteerd wordt, de AF werkt altijd...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Succes met de aanschaf en het gebruik van een Teleconverter!

Voorbeelden van 100% crops zonder bewerking dan alleen RAW vs JPG met Adobe Lightroom.

Gemaakt met een statief en een 30D met 70-200 f/4 beide op 100mm.

Canon EOS 30D met 70-200 f/4 USM @f/4 met Soligor 1.4 DG PRO Converter op 100mm. Stenen muur op 25 meter 100% crop.
http://i229.photobucket.com/albums/ee78 ... 0-200f.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Canon EOS 30D met 70-200 f/4 USM @f/4 zonder Converter op 100mm. Stenen muur op 25 meter 100% crop.
http://i229.photobucket.com/albums/ee78 ... 0f-4-1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Canon EOS 40D 70-200 f/4 @ F/8 140mm zonder extender met AF
http://i229.photobucket.com/albums/ee78 ... derAF1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Canon EOS 40D 70-200 f/4 @ F/8 140mm Soligor 1.4 DG PRO met AF
http://i229.photobucket.com/albums/ee78 ... gorAF1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Canon EOS 40D 70-200 f/4 @ F/8 140mm Canon 2.0 MkI met MF
http://i229.photobucket.com/albums/ee78 ... nonMF1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

Nog een review site gevonden dd 17-4-2009
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/c" onclick="window.open(this.href);return false; ... erters.htm

Hier nog een site met veel voorbeelden van de Canon EF 1.4 en 2.0 MkII varianten als ook een aantal gestackte voorbeelden en verschillen met Extender gebruik tov Croppen.

http://www.billmajoros.com/photoalbum/c" onclick="window.open(this.href);return false; ... index.html

Hier nog een paar 100% Crops van mijn EF 200mm L USM MkII f/2.8 in diverse combinaties. Geen verscherping zeroed import geen manipulaties behalve 100% crop en export zonder verscherping of wat dan ook, met LR 2.6

EF 200mm L USM MkII f/2.8@f/4.0 + Soligor 1.4 DG PRO
http://i229.photobucket.com/albums/ee78 ... 4DGPRO.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

EF 200mm L USM MkII f/2.8@f/4.0 + Canon EF 1.4MkII
http://i229.photobucket.com/albums/ee78 ... 14MkII.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

EF 200mm L USM MkII f/2.8@f/4.0 + Canon Ef 1.4MkII + Soligor 1.4 DG PRO (letop f/4.0 aangezien de dubbele extender geen gegeven1 van de 1.4 DG PRO doorgeeft.)
http://i229.photobucket.com/albums/ee78 ... GPRO-1.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

EF 200mm L USM MkII f/2.8@f/5.6 + Canon EF 2.0MkI
http://i229.photobucket.com/albums/ee78 ... F20MkI.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

EF 200mm L USM MkII f/2.8@f/5.6 + Canon 2.0MkI + Soligor 1.4 DG PRO (letop f/5.6 aangezien de dubbele extender geen gegevens van de Soligor 1.4 DG PRO doorgeeft.)
http://i229.photobucket.com/albums/ee78 ... 4DGPRO.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;


Laatste update maandag 16 april 2011 10:49 uur!
Laatst gewijzigd door jvanarkel op 16 apr 2011 09:53, 13 keer totaal gewijzigd.
Jeroen.
|5D|7D|EF17-40L|EF24-70L|EF70-200L|EF200LII|Ʃ 150-500|EF 2.0xII|EF 1.4xII|430EX|430EXII|580EXII|ST-E2|
Het EOSDigitaal Extender Sticky
Gebruikersavatar
geert h
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Berichten: 9477
Lid geworden op: 21 jul 2007 15:02
Locatie: ergens midden in Noord-Brabant
Contacteer:

Mooi informatief stukje Jeroen, daar kunnen vele wat mee die twijfelen over welke teleconverter.
Gebruikersavatar
woody111
Canon shooter pro
Canon shooter pro
Berichten: 1910
Lid geworden op: 09 dec 2008 19:09
Locatie: Alblasserdam
Contacteer:

Ok, duidelijk verhaal tot nu toe, toppie.
Just my opinion, groeten John
http://www.johnmaasfotografie.nl
Gebruikersavatar
bramos_ditaljanos
Canon shooter pro+
Canon shooter pro+
Berichten: 4219
Lid geworden op: 05 jul 2008 16:01
Locatie: Delft
Contacteer:

Mooi stuk, handige aanvulling! Een paar (korte) opmerkingen:
EF 420L f5/6 IS
Tikfoutje: F5.6.
F waarde van 5,6 (behalve de EOS xD(S)
Alleen de 1D(s) heeft een AF die nog werkt bij F8, de 5D heeft ook minimaal F5.6 nodig.
Maar wel met een constante F waarde van F5,6 op het bereik van 98-280mm
F5.6 op het bereik 200-280, in plaats van op 98-280.
Er zijn ook MkI varianten nog te verkrijgen, nieuw of gebruikt maar er zit weinig verschil in de beide versies.
De 1.4x is inderdaad niet veel veranderd, maar volgens mij is de 2.0x ook optisch verbeterd.
Verder passen ze ook op de 70-200 serie en 100-400 F4.5-5.6.

Misschien ook leuk om nog even aan CPN te linken: http://cpn.canon-europe.com/content/inf ... tenders.do .

Ook kun je bij het kwaliteitsverlies ook nog even toevoegen dat een extender niet alleen de brandpuntsafstand vergroot, maar ook de technische imperfecties van een objectief duidelijker laat zien.
7D+BG-E7 + 50D+BG-E2N + EF-s 10-22 + EF-s 17-55 + EF 24-70 F2.8 L USM + EF 70-200 F4 L USM + EF 1.4x II + 580EXII + Nova 2AW / SlingShot 302AW / ProRunner BP 450 AW II / Classified 250AW + 055XPROB + 498RC2 | 500px.com/brampeerlings
Gebruikersavatar
JimmySX
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 264
Lid geworden op: 22 jul 2008 21:50
Locatie: Breukelen
Contacteer:

Goed stuk zeg!!! Bedankt voor alle moeite hiervoor! :lol:
Canon 70D | EFS 18-135 | EFS 10-18 | EF 50 1.8 | Speedlite 600ex-rt
Website Flickr
Gebruikersavatar
boels069
Redacteur
Redacteur
Berichten: 20267
Lid geworden op: 04 dec 2005 09:52
Locatie: Almere

Ik mis een beetje de rem om te voorkomen dat enthousiastelingen klakkeloos een TC aanschaffen onder het motto "als het past, past het".

Sigma heeft het over:
These are dedicated APO teleconverters that can be mounted between select lenses and the camera body to increase the focal length by the power of 1.4 or 2.
http://www.sigma-photo.co.jp/english/acc/index.htm

Canon zegt eigenlijk hetzelfde, alleen doen ze er een schepje boven op door de TC's alleen te laten passen op geschikte objectieven.
Mijn fiets spoort beter dan ik.
Gebruikersavatar
jvanarkel
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Berichten: 6618
Lid geworden op: 23 jun 2006 15:27
Contacteer:

Hmmm ik dacht dat het NIET de bedoeling was om mensen ergens tegen te houden. Waar ik WEL een voorstander van ben is mensen uitleggen wat iets is en wat je kunt verwachten en dat sommige dingen in het leven wel mogelijk zijn, maar een langere of duurdere weg zijn naar het zelfde eind resultaat. :) Maar mijn belangrijkste reden is, dat er teveel onzin over rond gaat en het ging al weer bijna verkeerd in het laatste converter topicje. Vandaar dat ik hoop dat dit stuk asap sticky wordt!!!

Jeroen
Jeroen.
|5D|7D|EF17-40L|EF24-70L|EF70-200L|EF200LII|Ʃ 150-500|EF 2.0xII|EF 1.4xII|430EX|430EXII|580EXII|ST-E2|
Het EOSDigitaal Extender Sticky
Gebruikersavatar
boels069
Redacteur
Redacteur
Berichten: 20267
Lid geworden op: 04 dec 2005 09:52
Locatie: Almere

jvanarkel schreef:Hmmm ik dacht dat het NIET de bedoeling was om mensen ergens tegen te houden
Je schrijft het zelf tussen de regels door. :wink:
Ik zeg het wat duidelijker: een TC voor ongeschikt objectief is niet aan te bevelen.
Daar zou het sticky volgens mij mee kunnen beginnen.
Mijn fiets spoort beter dan ik.
Gebruikersavatar
Nagtie
Canon shooter pro
Canon shooter pro
Berichten: 1030
Lid geworden op: 28 mei 2008 01:38
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Goed stuk, staat alles in wat wekelijks wordt gezegd in de topics hierover. Ik ben er voor dat iedereen alles mag vragen, maar steeds dezelfde vragen hierover zijn nu niet meer nodig.

Ik mis hier alleen de waarschuwing dat de 2x converter echt minder is in kwaliteit, en dat dat vooral komt doordat er minder contrast is. Nu zou je eruit op kunnen maken dat als je diafragma maar groot genoeg is je net zo goede de 2x er tussen kan zetten. En het kan natuurlijk wel maar dat komt de scherpte en het contrast niet echt ten goede.

(ik wou dat de 500mm F4.0 met de 1,4x TC mijn standaard uitrusting was)
Gebruikersavatar
BasZ
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 14056
Lid geworden op: 30 sep 2004 13:48
Locatie: Gouda

Dank je wel voor je goede inbreng!
Zeker een waardevol topic, waar veel mensen wat aan hebben!
[size=75]Canon EOS 5D II + grip | Canon 17-40 [color=red]L[/color] | Canon 24-105 [color=red]L[/color] IS | Canon 50mm/1.4 | Canon 70-200 F4 [color=red]L[/color] IS | Soligor tussenringen | Canon 580EX II | PD70X + wat CF'jes[/size]
Gebruikersavatar
etienne
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 379
Lid geworden op: 29 mar 2008 21:17
Locatie: Sittard
Contacteer:

Nu we het hier dan toch over de kwaliteit etc van extenders hebben.

Ik doe voor mijn redactie ook het harde nieuws in de regio. Nu heb ik een 70-200 F2.8. Normaal gesproken heb ik genoeg aan 200mm. Toch zijn er situaties dat je mm's tekort komt, doordat de politie bijv ruim afzet ook voor de media. Ik begrijp inmiddels dat een 1.4 TC prima te doen is qua kwaliteit, maar dat de 2x echt een ramp blijkt te zijn.

Ik neem toch aan dat de 2x TC niet zó erbarmelijk is, anders zou een bedrijf als Canon 'm van de markt halen lijkt mij :oops:

Maar mijn vraag is eigenlijk; kan er iemand een voorbeeldfoto posten van een foto genomen met een 2x TC van Canon. Én ónbewerkt!

Ik wil eigenlijk wel eens graag zien hoé slechts die kwaliteit nu daadwerkelijk word :wink:

Ohjah, indien er iemand in de omg. Zuid Limburg is die een Canon 2x TC heeft, zou ik graag eens willen proberen als dat mag :wink:
EOS 1D Mk IV | EOS 1D Mk IIN | EOS 5D Mark II | EF15mm fish-eye| EF 24-70 F2.8 L USM | EF 50 F1.8 II | EF 70-200 F2.8 L USM | EF 300mm F2.8 L IS USM | Ex 1.4x II |Speedlite 580 EXII & 430EX
Gebruikersavatar
boels069
Redacteur
Redacteur
Berichten: 20267
Lid geworden op: 04 dec 2005 09:52
Locatie: Almere

Beter nog, een TEST.
Mijn fiets spoort beter dan ik.
Gebruikersavatar
Nagtie
Canon shooter pro
Canon shooter pro
Berichten: 1030
Lid geworden op: 28 mei 2008 01:38
Locatie: Utrecht
Contacteer:

ook met de 2x kun je aardige foto's maken.
http://www.eosdigitaal.nl/forum/viewtop ... highlight=
Dit is met de Sigma 70-200 en de solligor 2x converter gemaakt.

Maar je moet echt wel wat meer gaan knijpen, en daardoor wordt het een mooi weer lens.

de 2x en de 3x zijn echt bedoeld voor primes.
Maar goed een goede fotograaf kan met de juiste omstandigheden met 2 brillenglazen en een wc rol nog een foto maken.
dus de uitzondering bevestigd hier de regel.
Gebruikersavatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 22137
Lid geworden op: 13 jan 2005 11:57
Locatie: Wolluk

Laten we hopen dat we met dit topic dan ook weer vele nieuwe topics voorkomen met vragen over bijvoorbeeld welke convertor nu het beste is voor op mijn 70-300 :lol:
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikersavatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 22137
Lid geworden op: 13 jan 2005 11:57
Locatie: Wolluk

jvanarkel schreef:• De Canon 1.4II en de 2.0II passen ook op de tilt and shift lenzen van Canon.
Weet je dat zeker?
Het boekje zegt namelijk letterlijk:
"Dit objectief kan niet worden gebruikt met de tussenstukken EF1,4x II of EF2x II".

Wel is er ruimte in het objectief, het achterste element ligt dieper in de lens zodat een extender eigenlijk weer wel zou moeten passen :?
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikersavatar
jvanarkel
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Berichten: 6618
Lid geworden op: 23 jun 2006 15:27
Contacteer:

Jeroen,

http://the-digital-picture.com/Reviews/ ... eview.aspx
Although I have not seen Canon specify the compatibility, I was able to successfully use the Canon EF 1.4x Extender II with the Canon TS-E 24mm f/3.5 L Tilt-Shift Lens. Autofocus is of course not affected as there is none to begin with. However, the correct aperture and focal length information are not reported to the camera. Exposures are fine - image quality is also decent. I did not have one at the time, but I don't see why the Canon EF 2x Extender II would not work as well. Extenders definitely add to the versatility of this lens.
En nog een:
http://www.fredmiranda.com/TS-E90/

Echter wat Jeroen hieronder ook schrijft, wel bewijs van anderen maar nog niet van Canon zelf, ook niet in The Eyes of EOS :)
Laatst gewijzigd door jvanarkel op 23 mar 2009 22:16, 1 keer totaal gewijzigd.
Jeroen.
|5D|7D|EF17-40L|EF24-70L|EF70-200L|EF200LII|Ʃ 150-500|EF 2.0xII|EF 1.4xII|430EX|430EXII|580EXII|ST-E2|
Het EOSDigitaal Extender Sticky
Gebruikersavatar
fotojeroen
CanonSuperTrooper
CanonSuperTrooper
Berichten: 22137
Lid geworden op: 13 jan 2005 11:57
Locatie: Wolluk

Ik denk ook wel dat het kan, maar waarom ze het van Canon dan ook in het boekje zetten is mij dan weer onduidelijk.

Vandaar dus eigenlijk mijn twijffel
Ik ben Commandeur in de orde van de Gulden Snede :D :D
Gebruikersavatar
JimmySX
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 264
Lid geworden op: 22 jul 2008 21:50
Locatie: Breukelen
Contacteer:

etienne schreef: Maar mijn vraag is eigenlijk; kan er iemand een voorbeeldfoto posten van een foto genomen met een 2x TC van Canon. Én ónbewerkt!
Heb je een link via yousendit ge pb't met een RAW file daarin. Heb je hem inmiddels gehad???? :?:
Canon 70D | EFS 18-135 | EFS 10-18 | EF 50 1.8 | Speedlite 600ex-rt
Website Flickr
Gebruikersavatar
jvanarkel
Canon shooter Die Hard
Canon shooter Die Hard
Berichten: 6618
Lid geworden op: 23 jun 2006 15:27
Contacteer:

De foto voorbeelden die in mijn hoofdtopic staan zijn onbewerkte (zeroed imported) RAW bestanden die alleen naar JPG gezet zijn. Genomen van af een Manfrotto 055CLB statief met een 486RC2 balhoofd, met een EF 70-200 f/4 USM L, met een statiefbeugel ipv plaatsing onder de camera. Ik heb ze met met een 30D en 40D met grip gefotografeerd met zelf timer maar geen MLU. De voorbeelden zijn van ongeveer 25 meter genomen en 100% uitsnedes. Genoeg basis geloof ik. Met MLU en windstilte zou je misschien nog betere waarden zien.

Jeroen
Jeroen.
|5D|7D|EF17-40L|EF24-70L|EF70-200L|EF200LII|Ʃ 150-500|EF 2.0xII|EF 1.4xII|430EX|430EXII|580EXII|ST-E2|
Het EOSDigitaal Extender Sticky
Gebruikersavatar
Ralph_86
Canon shooter+
Canon shooter+
Berichten: 767
Lid geworden op: 22 mar 2009 13:42
Locatie: Brabant
Contacteer:

Gezien er een sticky bestaat over het onderwerp van mijn vraag, plaats ik deze even hier. Onlangs heb ik hier informatie ingewonnen m.b.t. de keuze voor een nieuwe telelens.
Hier bleek dat de canon 70-200 2.8 een hele goede lens is voor de doeleinden waarvoor ik mijn telelens zal gaan gebruiken (autosport). Er zit voor mij maar een nadeel aan de lens, het maximale bereik van 200mm.
Een TC van 1.4x zou uitkomst kunnen bieden, maar ik vraag me het volgende af:

Is het niet irritant dat je niet hoger dan f5.6 kan schieten zonder je AF te verliezen?
Foto's 1000km van Spa nu online... || RPIX.NL || FLICKR ||
Plaats reactie

Terug naar “Objectieven”